Ganglion (håndleddscyste) - Aleris i Bergen

Ganglioncyster er væskefylte blærer som utgår fra leddkapsel eller seneskjede. Ingen vet hvorfor de oppstår. Kvinner er mer utsatt og mye leddbelastning synes å disponere og turnere er spesielt utsatt.

Noen ganger gir et ganglion smerter fordi den presser mot en nerve eller annen struktur som gir smerter. Mange er harmløse og små og blir borte med tiden. Det kan hjelpe å tappe ut væsken i leddet i lokalbedøvelse og holde hånden i ro en periode, men kulen kan fylle seg på ny.

Operasjonen

Utføres i lokalbedøvelse. Man fjerner gangliet og den involverte leddkapsel eller seneskjede. Utfordringen for kirurgen er å skåne de små nervene og blodkarene kloss inntil.

Generelle råd

Du må holde hånden høyt de første par døgn for å unngå hevelse og blødning. Du kan bevege fingrene forsiktig for å redusere hevelse og stivhet. Etter 2 uker kan stingene fjernes. Etter 2-4 uker kan hånden vanligvis brukes normalt. Dessverre har slike ganglier en tendens til å danne seg pånytt. Operasjon er derfor ingen garanti for at cysten ikke kommer tilbake.

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen:

  • Infeksjon
  • Cysten kan komme tilbake
  • Nerveskade

 

For mer informasjon og timebestilling ring 55 11 80 80