De Quervains tendinitt (senebetennelse) - Aleris i Bergen

De Quervains tendinitt (de Quervains senebetennelse) er en kronisk betennelse i senene på tommelsiden av håndleddet.

Seneskjedene sveller og dette gjør at senene ikke glir igjennom som vanlig og blir mer irritert. Smerten er verst når neven knyttes og ved grep og vridning. Nerven på utsiden av seneskjeden kan bli irritert slik at det oppstår smerter og nummenhet ut i tommelen.

Diagnosen stilles ved vanlig undersøkelse. Finkensteins test fremkaller og forverrer smertene. Denne testen utføres ved at hånden knyttes med tommelen inni håndflaten og samtidig vris hånden mot lillefingersiden. Ved milde og begynnende symptomer kan smertestillende og betennelseshemmende medisin være nok. En periode med ro for tommelen med bruk av en skinne kan være et alternativ. Når plagene er større og vedvarer, er operasjon indisert.

Operasjonen

Operasjonen utføres i lokalbedøvelse. Det legges et snitt på tommelsiden av håndleddet. Nerven som passerer over senene oppsøkes og holdes til side. Deretter spaltes seneskjede for å gi bedre plass for de betente senene.

Generelle råd

Du må holde hånden høyt de første par døgn for å unngå hevelse og blødning. Du kan bevege fingrene forsiktig for å redusere hevelse og stivhet. Normal bruk av hånden kan som regel gjenopptas så fort ubehaget etter operasjonen har gitt seg.

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen:

  • Infeksjon
  • Manglende bedring, tilstanden kan komme tilbake
  • Nerveskade

 

For mer informasjon og timebestilling ring 55 11 80 80