Artrose i tommelen (slitasjegikt) - Aleris i Bergen

Frisk brusk er nærmest friksjonsfri og gir den fine, smertefrie bevegelsen i et ledd. Brusken inneholder ikke nerver, og frisk brusk opptar stress uten at det gir smerter. Tommelens rotledd er svært viktig for tommelens og håndens funksjon. Leddet brukes mye og er et av de ledd i kroppen som er mest utsatt for slitasje. Artrose oppstår når brusken i leddet slites bort. Det oppstår smerter og stivhet. Kraft, bevegelighet og funksjon blir dårligere. Grepet blir dårligere. Det kan bli problematisk å vri om en nøkkel, vri opp en klut eller åpne et syltetøyglass. Leddet hovner opp og det danner seg en kul over leddet. Diagnosen stilles med et vanlig røntgen bilde.

Ved tidlige symptomer kan plagende lindres med is og smertestillende medisin. Legen kan sette kortison i leddet og du kan avlaste tommelen med en skinne. Dersom sykdommen er kommet lenger, er det indikasjon for operasjon.

Operasjonen

Utføres i lokalbedøvelse og med avslappende medisin. To operasjonsmetoder brukes. Den ene er å stive av leddet. Slitt brusk fjernes ned til friskt ben og holdes sammen med en liten krampe slik at ben-endene kan gro sammen. Et annet alternativ er å fjerne et lite ben mot leddet og rekonstruere leddet med en del av en sene. Du kan diskutere begge metodenes fordeler og ulemper med kirurgen. Tommelen blir gipset etter operasjonen.

Generelle råd

Du må holde hånden høyt de første par døgn for å unngå hevelse og blødning. Du kan bevege de andre fingrene forsiktig for å redusere hevelse og stivhet. Etter 6 uker fjernes gipsen og du starter med øvelser for å få tilbake funksjonen i hånden. Rehabiliteringen tar flere måneder før hånden fungerer optimalt, men sluttresultatet er som oftest svært bra.

Komplikasjoner

Som ved all annen kirurgi er det risiko for komplikasjoner. Disse er ikke hyppige, men du bør være klar over dem før operasjonen:

  • Infeksjon
  • Manglende tilheling, operasjonen må gjøres om igjen
  • Nerveskade

 

For mer informasjon og timebestilling ring 55 11 80 80