Tennisalbue (lateral epicodylitt) - Aleris i Bergen

Smerter på utsiden av albuen skyldes vanligvis langvarig overbelastning av strekkemuskulaturen som fester der. Smertene skyldes ikke betennelse, men mikroskopoiske rifter og arrvev i senefestet på det ytre albueutspringet. Diagnosen stilles ved vanlig undersøkelse og MR eller ultralydundersøkelse.

Behandlingen er i første omgang hvile, tøyninger, og endring av aktivitet. Kortisoninjeksjoner blir også ofte forsøkt, men har neppe effekt på lang sikt. Dersom plagene ikke gir seg, er operasjon aktuelt.

Operasjonen

Operasjonen gjøres i narkose. Ofte er det rifter i kapsel og underliggende strekkemuskulatur. Kapsel og senefeste renses for å fremme tilheling. Dr. Solheim har 10 års erfaring med å gjøre inngrepet artroskopisk (og er antagelig den som har gjort flest slike inngrep i Norge). Fordelene er mindre snitt (og penere arr), raskere rehabilitering og - ser det ut til i en studie utgående fra Universitetet i Bergen og Aleris Bergen - et sluttresultat som i gjennomsnitt kanskje er noe bedre enn det som oppnås ved samme inngrep med konvensjonell åpen teknikk.

Som ved all type kirurgi, blir dessverre ikke alle fornøyde - rundt 80-90% blir merkbart bedre. Noen merker ingen forskjell og i enkelte tilfeller kan plagene forverres.

Generelle råd ved tennisalbue

Etter operasjonen blir det lagt på en bandasje som du skifter dersom den blir fuktig eller skitten. Du kan hvile armen i en slynge de første 2-4 dager. De små åpningen i huden lukkes vanligvis med små plasterlapper som kan sitte på huden til de faller av av seg selv.

For å unngå smerter og hevelser er det viktig å holde armen høyt den første uken etter operasjonen. Når du sitter/sover er det viktig å bygge opp under armen med en pute. Allerede dagen etter operasjonen er det viktig å strekke ut i albuen og bevege fingrene. Klem og åpne hånden 5-10 ganger pr time så lenge du er våken. Du kan trene albueleddet ved å bøye og strekke armen ut flere ganger pr time, pr dag. Dette må du fortsette med til leddet fungerer som normalt. Du bør unngå langvarig repeterende hånd- og armbruk de første 6 ukene - spesielt den type aktivitet som var smertefull før operasjonen - slik at tilhelingen ikke forstyrres og resultatet blir best mulig.

Alle får henvisning til fysioterapeut - gjør gjerne avtale med en fysioterapeut før operasjonen, slik at du kommer raskt igang med treningen etterpå.

Komplikasjoner ved operasjon for tennisalbue

Komplikasjoner er sjeldne, men som ved all annen kirurgi er det risiko for sårinfeksjon.

 

For mer informasjon og timebestilling ring 55 11 80 80