Endometrieablasjon | Fjerning av livmorslimhinnen
Endometriablasjon er en behandling for deg som opplever kraftige menstruasjonsblødninger, der årsaken er godartet. Behandlingen er aktuell dersom medisinsk behandling ikke har gitt ønsket effekt og du ikke har et fremtidig barneønske. Studier viser at halvparten blir blødningsfrie og 9/10 er fornøyde med resultatet etter behandlingen.
Godartede blødninger kan for eksempel komme av adenomyose, hormonendringer, polypper, muskelknuter eller perimenopause. Behandlingen kan utføres når som helst i syklusen, også under menstruasjon.
Inngrepet utføres i narkose. Et tynt kateter føres inn i livmorhulen og ved frigjøring av varme, ødelegges livmorslimhinnen. Behandlingen tar ca 10-15 min og du våkner raskt opp fra narkosen etterpå. Du kan spise og drikke så snart du er helt våken. De fleste er klare til å dra hjem etter en time. Du må ha følge hjem, ikke kjøre bil selv og ikke være alene den første kvelden og natten.
Du vil få god informasjon om forberedelser, selve inngrepet og mulige bivirkninger/komplikasjoner på konsultasjonen i forkant.
Relatert innhold
Dette må du vite om tidlig ultralyd
Tidlig ultralyd blir stadig mer populært. Men hvor mye kan man faktisk se ved en slik tidlig undersøkelse?
Dette må du vite om celleforandringer
Mange kvinner blir bekymret om celleprøven viser celleforandringer. Men hva betyr det, og hva gjør gynekologen om du får påvist celleforandringer?
Slik kommer du deg lettere gjennom overgangsalderen
Her får du gynekologens beste råd mot plagene – og når du bør oppsøke lege.
Urinlekkasje - et skjult kvinneproblem
Til tross for at så mange rammes er det svært mange kvinner som kvier seg for å ta tak i problemet.
Myter og fakta om mensen, syklus og prevensjon
I denne artikkelen vil vi oppklare myter og gå i dybden av hva som skjer i kvinnekroppen under menstruasjonen.
Disse kjønnssykdommene bør du passe deg for nå
Nordmenn er ikke flinke nok til å bruke kondom eller til å sjekke seg for kjønnssykdommer. Dessverre fører dette til at en rekke kjønnssykdommer som nesten var borte, nå er på vei tilbake