Pectus excavatum - traktbryst

Pasienter med pectus excavatum (traktbryst) kan hos Aleris bli operert av en av verdens ledende thoraxkirurger, Hans Kristian Pilegaard. Operasjonen foregår på vårt danske sykehus i Danmark.

Hvem kan bli operert for pectus excavatum (traktbryst)? 

Ønsker du selv å betale eller har du en helseforsikring som dekker operasjonen, kan du bli operert hos Aleris-Hamlet i Danmark (Aarhus). Det krever ikke henvisning fra annen lege. For at våre spesialister kan vurdere om du er egnet til operasjonen, skal det på forhånd foreligge røntgenbilder av brystkassen din. 

Hva gjør jeg? 

Steg 1

Første skritt er å kontakte Aleris-Hamlet i Aarhus på telefonnummer +45 363 72 500 eller mail: aarhus@aleris-hamlet.dk. 

Steg 2

Du sender Aleris-Hamlet v/ Dr. Pilegaard røntgenbilde av brystkassen din, samt evt. relevante journalnotater. Har du ikke allerede røntgenbilder, kan du få tatt dette på vårt sykehus i Norge.  

Steg 3

Etter dette blir du kontaktet av Dr. Pilegaard. Han vil snakke med deg om symptomer og forventninger til operasjonen. Spesialisten vil forklare deg hvilke muligheter du har som pasient. Hvis dere blir enige om at operasjon er det rette for deg, vil Dr. Pilegaard gjennomgå forløpet, samt mulige bivirkninger og komplikasjoner.

Steg 4

Du kommer til operasjon på Aleris-Hamlet i Aarhus. Du må regne med å være innlagt i 2-3 dager. Dr. Pilegaard foretar også en klinisk undersøkelse før operasjonen. 

Steg 5

For å minimere reisekostnader, vil kontroll som oftest foregå per telefon eller video, med mindre du har et ønske om å reise til Danmark for kontroll. Du kan til enhver tid maile eller ringe oss hvis det skulle oppstå bekymring. 

Steg 6

Etter tre år fjernes barrene igjen. Dette kan foretas på Aleris-Hamlet i Aarhus. 

Hva er pectus excavatum - traktbryst? 

Pectus excavatum (traktbryst) er en medfødt defekt som får brystveggen til å se nedsunket ut. Lidelsen kommer av at brusken som ribbena går over i før de hefter brystbenet, vokser unormalt og blir for lang. Dermed presses brystbenet inn mot virvelsøylen og det danner seg en fordypning på framsiden av brystkassen. 

Symptomer på pectus excavatum - traktbryst

Mange klager over at de fort kan bli andpusten ved fysisk aktivitet. Dette forekommer fordi hjertets høyre side blir komprimert og dermed ikke har nok plass til å utvide seg under aktivitet. Hos enkelte kan traktbryst forårsake problemer med å spise, fordi spiserøret komprimeres.  

Dog er det ofte det kosmetiske utseende forbundet med pectus excavatum (traktbryst) som er det verste. Dette kan bety at unge vil avstå fra diverse sosiale aktiviteter og sportslig utfoldelse. 

Behandling av pectus excavatum - traktbryst

Pectus excavatum behandles med en kikkhulsoperasjon (NUSS procedure), hvor det insettes en til to, noen ganger tre, innvendige stålbarrer bak brystbenet, slik at det presses ut i normal stilling. Barren/barrene skal være i kroppen i tre år før den/de fjernes igjen. Risikoen for tilbakefall er minimal (< 5%). 

Kontakt oss

Operasjonen for pectus excavatum foregår på vårt sykehus i Danmark, som har en av verdens ledende thoraxkirurger, Hans Kristian Pilegaard.

Kontakt vårt sykehus i Danmark

Aleris-Hamlet Hospitaler Aarhus

Telefon: +45 3637 2500
Fax: +45 3637 2501 

Adresse:  Brendstrupgårdsvej 21, 8200 Aarhus N, Denmark
Mail: aarhus@aleris-hamlet.dk

Les mer på Aleris Hamlet sine sider