"Tettheten forsvant og flyturene går smertefritt"

Vera gjennomgikk ballongdilatasjon av øretrompeten ved Aleris Frogner, og her forteller hun om sin opplevelse:

Jeg har alltid vært ganske plaget med trykkfølelse i ørene på flyturer, men det som gjorde at jeg oppsøkte lege var at jeg høsten 2015 fikk en stor bølge rett i øret. Øret ble potte tett og etter skylling av øret fikk jeg en betennelse jeg fikk antibiotika for. Betennelsen ga seg, men jeg følte meg fortsatt helt tett på den ene siden, og det kjentes ut som at det var væske i øret. Jeg prøvde med tabletter som skulle redusere slimhinnene for å tørke opp, uten hell. 

Det var da jeg fikk en henvisning videre og kom til Aleris gjennom forsikringen vi har på jobben. 

Først fikk jeg noen tabletter og dråper for å prøve å åpne og rense opp, men da dette ikke virket så ville ørelegen at jeg skulle til kirurgen. 

Han foreslo da denne operasjonen og jeg fikk gjøre den dagen etter konsultasjonen grunnet en forestående flytur som muligens kunne bli smertefull.

Umiddelbart etter operasjonen var all tetthet borte. Det var fremdeles noe «surkling» i øret, men dette har blitt mindre og jeg regner med at dette vil forsvinne helt.

Alt i alt er jeg meget fornøyd med resultatet, det er nok ingen som kan tenke seg hvor slitsomt det er alltid å være «tett» i halve hodet hvis de ikke har vært det selv. 

Nå har jeg ikke lenger plager med trykkfølelse når jeg flyr

Behandling og service på Aleris var veldig bra, jeg følte meg godt tatt vare på under hele oppholdet. Det eneste jeg syntes var skikkelig ubehagelig var at jeg ikke klarte å svelge når jeg våknet opp av narkosen. Årsaken var muligens at det hadde kommet litt lokalbedøvelse ned i svelget, det skulle jeg ønske jeg hadde fått opplyst på forhånd at var en mulighet, for det var ubehagelig.

Selv om alle operasjoner innebærer en risiko så føles det som at dette er en liten risiko for å få hjelp. Var rett opp etterpå, faktisk på familieselskap samme kveld, selv om den ble kort. Hadde inngrepet på fredagen og var tilbake på jobb tirsdag.

Hilsen Vera

Om operasjonen og hvem den er egnet for

- Vera gjennomgikk en operasjon som heter ballongdilatasjon av øretrompeten, også kalt "eustakiske rør", forklarer kirurg Per Leganger Larsen ved Aleris Frogner. - Det eustakiske rør er 3-4 cm langt og går fra mellomøret til svelget. Rørets funksjon er å utligne trykk i øret. En ballongdilatasjon passer for voksne personer som har vedvarende problemer med å utligne trykk i mellomøret. Dette kan gi utslag som endret hørsel, dotter i ørene og trykkfornemmelse. I tillegg kan man ha plager som akutt eller kronisk mellomørebetennelse og tynn trommehinne.

En av årsakene til plagene kan være at øretrompeten er trang, og formålet med operasjonen er således å utvide denne med en kortvarig innsetting av en ballong.

Andre egnede pasienter er øreopererte flere ganger, uten det forventede resultat.

En ballongdilatasjon av øretrompeten foregår ved at man fører en lysstav med kamera inn i nesen, til øretrompeten blir synlig bak i nesesvelget. Så føres et kateter med ballong i spissen inn i åpningen av øretrompeten. Ballongen blåses opp til et høyt trykk i ca. 2 minutter, for så å bli fjernet igjen. Operasjonen foregår under narkose og tar omtrent en halv time.

Det er således en minimal invasiv teknikk, hvor man søker å unngå en større operasjon på mellomøret.

Operasjonen kan også anvendes som supplement til mellomørekirurgi / høreforbedrende inngrep hos pasienter som tidligere har vært operert i mellomøret og har fått tilbakefall.

I Tyskland hvor metoden er utviklet er det nå utført omkring 10.000 inngrep.

Komplikasjoner i forbindelse med inngrepet synes å være sjeldne og lette (kortvarig neseblødning og forbigående luftutvikling omkring det eustakiske rør etter nesepussing.)