Når huden er en størrelse for stor

Det finnes løsninger for å fjerne overskudd av hud.

Det finnes forskjellige metoder for å gå vesentlig ned i vekt. Enkelte lykkes med å legge om livsstilen og kostholdet, men mange har behov for hjelp fra en overvektsoperasjon i kombinasjon med en livsstilsendring for å få til en varig vektreduksjon.

Etter store vekttap passer klærne rett og slett ikke lengre og man må man bytte ut en del av garderoben. Like enkelt er det ikke med huden som gjerne også har blitt en størrelse for stor.

Les mer om plastikkirurgi etter stort vekttap 

– Ofte opplever pasientene glede over å ha fått et nytt liv ved at vekten er normalisert. Men den løse huden kan ha blitt et nytt problem, ikke bare av fysiske grunner, men også fordi pasienten fortsatt  kan føle seg overvektig på grunn av den løse huden, sier plastikkirurg i Aleris, Dr Margareth Bruheim.

Derfor får man overskuddshud

Huden greier ikke henge med på det raske vekttapet. Dermed får man overskuddshud flere steder på kroppen, som armer, bryst, ansikt, mage, pubisregion, sete, rygg, lår. 

Dette er ikke bare upraktisk i forhold til klær og bevegelighet, det kan også føre til smerter og ubehag ved fysisk aktivitet samt skadet hud som følge av gnissing. I tillegg kommer de utseendemessige problemene. Bruheim forteller at selv om inngrepene er relativt omfattende, føler de aller fleste pasienter at resultatet er verdt det.

– Slike inngrep vil alltid være krevende for pasienten, og de innebærer naturligvis en viss rekonvalesenstid. Noe arrdannelse må man også regne med. Imidlertid opplever mange at alternativet er verre. En vanlig reaksjon fra våre pasienter er at inngrepene har forandret livet deres. De føler at de har sluppet fri fra de begrensninger og plager som løsskinnet påførte dem.

– Plagsomt overskudd av hud kan fjernes fra ulike deler av kroppen, men man må vente en stund etter et stort vekttap før et slikt inngrep kan gjennomføres. Dette er fordi store vekttap fører til en kolossal omveltning for kroppen, som trenger tid til å tilpasse seg. Kroppen må være i ernæringsmessig balanse, og huden må få tid til å trekke seg sammen så mye som mulig, og man må ha god nok helsetilstand  til å gjennomgå til dels store kirurgiske inngrep. Om man har gjennomført en overvektsoperasjon venter man gjerne i to år, og skal ha hatt stabil vekt i seks måneder før man starter med rekonstruktiv plastikkirurgi, avslutter Bruheim.

Aleris Overvektsklinikk er ledende innen overvektskirurgi i Skandinavia, og som en følge av dette har sykehuset også gjennom de siste årene fått bred erfaring med plastikkirurgi etter massive vekttap. Erfarne kirurger er viktig for et trygt og pent resultat.