Reisevaksine

Reiser til utlandet og særlig til eksotiske og tropiske reisemål krever forberedelser av mange slag. Å undersøke behovet for vaksinering er blant de viktigste.

I Aleris har vi lang og bred erfaring innen reisevaksinasjon og tropesykdommer. Ta kontakt med oss for råd og veiledning i forhold til dine reiseplaner - så kan du ubekymret glede deg til reisen! 

Aleris har åpent for vaksinasjon alle hverdager kl. 8-16 og det er ingen ventetid. Ved vaksinasjon av større grupper og bedrifter kan vi utføre vaksinasjon i deres lokaler.


Husk å ta med ditt vaksinekort til timen! 

Har du ikke har ditt vaksinekort tilgjengelig kan det hentes ut på Helsedirektoratets hjemmeside.

Hvem trenger vaksiner?

Alle som skal reise i Asia, Afrika, Mellom- og Sør-Amerika, Stillehavsøyene og det tidligere Øst-Europa bør ta reisevaksiner. Det er påkrevd med gulfebervaksine i en rekke land i Afrika og Sør-Amerika. Gulfebervaksine er også påkrevd i enkelte land i Mellom-Amerika dersom man kommer fra Sør-Amerika. Hva som trengs av vaksiner, tabletter og råd avhenger av både reisemål, sesong og reisens varighet.

Det er like viktig å vaksinere seg uansett etnisk bakgrunn. De som kommer fra malariaendemiske land mister raskt den opparbeidede immuniteten som de ofte har mot malaria. Gravide og de som reiser med barn trenger også spesielle råd og veiledning. 

Råd før reisen

De fleste vaksiner er frivillige, men til enkelte reisemål er det obligatorisk å ta gulfebervaksine og meningokokkvaksine senest 10 dager før innreise. Anbefalinger om vaksinering er avhengig av blant annet:

  • Hvor du skal reise
  • Reisens varighet
  • Din helsetilstand
  • Alder
  • Situasjonen på stedet du skal reise til
  • Tidligere vaksiner du har tatt


Hva fins det vaksiner mot?

Under kan du lese om de vanligste sykdommene man kan forebygge ved reisevaksinering.

Hepatitt A

To doser gitt med  6  måneder. til 7 år mellomrom gir livsvarig beskyttelse. Hepatitt a smitte forekommer nå også i flere land i Europa og har de siste årene blitt oppdaget i importert bær og frukt også her i Norge . Hovedsakelig finnes smitten i Afrika, Asia og Sør-Amerika, via vann og mat. Bulgaria og Tyrkia har også kjent hepatitt a- forekomst. Kan gis fra 1 år.

Hepatitt B

Livsvarig beskyttelse. Anbefales gitt i 3 doser i løpet av ett år. Hepatitt b smitter via blod og kroppsvæsker. Alle reisende er anbefalt av folkehelsa å vaksinere seg mot hepatitt b. Kan gis til barn fra 0 år.

Hepatitt A+B

Vaksinen gir livsvarig beskyttelse hvis 3 doser gitt i løpet av syv år. Anbefalt regime er dose 1 dag 0, dose 2 etter 1 til 3 måneder og dose 3 etter  5 til 12 måneder. Kan gis fra 1 år.

Typhoidfeber

Vaksine mot Salmonella typhi, som smitter via vann/mat og fører til tyfoidfeber. Vaksinen gir beskyttelse i 3 år. Anbefalt om du reiser i 4 uker eller mer, eller ved ventet dårlig mat- eller vann-hygiene. Kan gis til barn fra 2 år.

eller

Tre kapsler mot typhoidfeber, for den som vil slippe et stikk. Beskyttelsen varer fra 1-3 år. Pasienten må kunne svelge hele kapsler.

Rabies

Vaksinen gir deg antistoffer mot rabies før utenlandsopphold der rabies forekommer. Anbefales spesielt til barn og til reismål der antiserum er vanskelig å få tak i. Gis som regel kun ved reiser over lengre tid. Gis i 3 doser på dag 0, dag 7 og dag 21/28. Må fylles på etter 3 år og videre hvert 5 år. Kan gis fra 1 år.

Japansk encefalitt

Gis i 2 doser med 4 uker mellomrom. Påfyll om 1-2 år igjen om behov. Kan gis fra 2 måneder.

Gulfeber

Anbefales til land med gulfebersmitte, eller til land som krever vaksinebevis på gulfebervaksinasjon. Gulfeber forekommer i Sør-Amerika og Midt-Afrika. Vaksine-beviset varer kun i 10 år, selv om vaksinen gir livsvarig beskyttelse. Kan gis til barn fra 1 år.

Kolera/turistdiaré

Drikkevaksine som beskytter mot kolera i 2 år og samtidig effekt mot E.coli- bakterier, som er vanligste årsak til turistdiare.

Hjernehinnebetennelse/ Meningokokk A+C+W+Y

Vaksine mot meningokokker i gruppe A,C,W og Y. Beskyttelsen varer i 5 år. Spesielt anbefalt ved skoler og barnehager i utlandet eller for mennesker som skal være i nær kontakt med lokalbefolkningen i enkelte land. Gis også til ungdom og russ.

Neisvac-C

Vaksine mot meningokokker i gruppe C. Spesielt anbefalt til skoleelever og russ, eller land med spesielle utbrudd av meningokokk C. Vaksinen beskytter i 3 år

Vi gir deg også resept på malariamedisiner om du skulle trenge det. 

Reiseapotek

I Aleris vet vi hva som bør inngå i et reiseapotek. Det kan være lurt å ha tenkt gjennom at sykdommer og skader kan oppstå også under en ferie eller forretningsreise til fjerne destinasjoner. 

Aleris har kompetansen

I Aleris utfører vi en stor mengde vaksinasjoner hvert år. Vi har lang erfaring og svært god kompetanse på området. Kontinuerlig oppdatering av våre ansatte gjør at vi til enhver tid kjenner farer og sykdomsutbrudd i utlandet. Vi har dessuten alle aktuelle vaksiner på lager. Slik kan vi betjene kundene våre best mulig!

For veiledning over anbefalte vaksiner ved utenlandsopphold, se Folkehelseinstituttets hjemmeside.

Til toppen av siden