Overarmsplastikk

Operasjon for å fjerne løs og hengende hud på overarmene har blitt stadig mer etterspurt. Kanskje fordi at man ikke får slanket eller trimmet bort hengende hud. Er man plaget av løs og hengende hud på armene, er plastikkirurgi den eneste måten å bli kvitt den.

Offentlig dekket overarmsplastikk

Intervju med Hilde Bugge

Pasienthistorie: Tine ble kvitt overflødig hud

Overarmsplastikk er et inngrep som egner seg for personer som har mye løs hud på armene. Ofte oppstår den løse huden i forbindelse med et større vekttap, men man kan også ha mye løs hud på armene uten å først ha gjennomgått store svingninger i vekt.

Mye løs hud på armene kan være forbundet med plager som strekker seg langt forbi det kosmetiske. Hud som gnisser mot hud kan forårsake hudirritasjoner og sår som gjør vondt i og rundt armhulen. Mange opplever tyngdefornemmelse i armene og det kan være vanskelig å finne klær som passer. Ved fysisk aktivitet kan løs hud på armene skape en klaskende eller klikkende lyd som for mange oppleves sjenerende.  

overflødig hud på armene, arr

Det er viktig å være klar over at overarmsplastikk etterlater et relativt stort arr, og selv om snittet er aldri så godt plassert og arret heles pent med tiden så er det allikevel et arr som noen ganger kan være vanskelig å skjule. Derfor er ikke dette et inngrep vi anbefaler til personer med bare litt overflødig hud på armene. Man skal ha et relativt stort omfang av overflødig hud hvis fordelene av et inngrep skal veie opp for arret som inngrepet etterlater. Men har man fysiske plager og opplever at man blir hemmet i hverdagen eller ved fysisk aktivitet av for mye løs hud på armene kan overarmsplastikk være en god løsning.

Ved en overarmsplastikk legger kirurgen et snitt langsmed armen, enten på undersiden av armen eller på innsiden av armen. Overskuddshud blir fjernet fra albuen og helt til armhulen. Det blir sydd i 2 lag med sting som er selvoppløselige. Selve operasjonen tar omtrent 1,5 time og foregår i full narkose.

Pasienter som har gjennomgått slankeoperasjon må vente 2 år etter vektoperasjonen før man kan gjøre en overarmsplastikk.

Omkring 1700 pasienter fjerner overflødig hud hos Aleris i året. Vi tilbyr overarmsplastikk ved sykehusene våre i Oslo, Drammen, Tønsberg, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø.

Offentlig dekket overarmsplastikk

Aleris har offentlig avtale på overarmsplastikk  ved våre sykehus i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Bodø. Dette innebærer at du kan få operasjonen dekket av det offentlige, dersom du er plaget av for mye løs hud på armene. Er plagene kun av kosmetisk art må man betale for inngrepet selv. Har du derimot fysiske plager kan du kvalifisere for å få operasjonen betalt av det offentlige. Dersom du har plager med mye løs hud på armene kan du ta kontakt med fastlegen din. Han eller hun kan gjøre en første bedømming og eventuelt gi deg en henvisning til plastikkirurg. Du kan selv be om å få henvisning til Aleris. Les mer om offentlige avtaler ved Aleris

Intervju med dr. Hilde Bugge

Dr. Hilde Bugge er spesialist i plastikkirurgi med solid erfaring. Hun utfører ca 500 plastikkirurgiske inngrep i året ved Aleris sykehus på Frogner i Oslo. Jeg har fått høre at dr Bugge er meget dyktig på overarmsplastikk, og derav mitt besøk i dag.

Hilde Bugge tar imot meg på kontoret sitt på Aleris på Frogner. Jeg opplever henne som meget sympatisk og får tillit til henne med en gang jeg møter henne. Jeg ber henne fortelle litt om overarmsplastikk; et inngrep som man kanskje ikke med en gang assosierer til når man tenker på plastikkirurgi, men som allikevel er en operasjon som relativt mange etterspør.

- I Aleris utfører vi ca 150 overarmsplastikker hvert år. Aleris- sykehusene er så vidt jeg vet de som utfører flest i Norge. Av de som blir operert er det desidert flest kvinner som ønsker denne operasjonen.

Er det mulig å stramme opp armene med trening og slanking?

- Man kan ikke stramme opp selve huden ved trening og slanking, men det er til en viss grad mulig å fylle ut huden ved å bygge muskler. Det finnes dessverre ingen gode alternativer til overarmsplastikk dersom man er plaget av løs og hengende hud på armene.

Men er det mulig å forebygge sånn at man ikke får løs hud på armene?

- Det man kan gjøre er å unngå å bli overvektig. Det er den sterkest bidragende faktoren til utvikling av løs hud på armene.

Vil bevegeligheten i armene være den samme etter operasjon?

- De første ukene etter inngrepet kan bevegeligheten være dårligere, men på sikt er den like god som før operasjonen.

Dr. Bugge forteller at etter en overarmsplastikk er man som regel sykemeldt i 2-4 uker. Videre forteller hun at det er lite komplikasjoner forbundet med operasjon av løs hud på armene. De vanligst forekommende komplikasjonene er infeksjon eller sår som bruker litt lengre tid på å gro. 

Men hva med arr?

- Pasienter som ønsker operasjon har ofte problemer med å finne klær som passer. De kan ha smerter og ubehag når de trener fordi huden "slenger" og det kan være vondt fordi huden kommer i klem. Ofte synes de også at overskuddshuden gir et kosmetisk sjenerende utseende og de lurer på om operasjon hjelper. Jeg diskuterer nøye gjennom et eventuelt inngrep med hver pasient for å finne ut om plagene er så omfattende at det er verdt en operasjon og det å bli påført synlige arr.

- Ved en overarmsplastikk er det vanlig å plassere arret på innsiden av overarmen, eller bak på overarmen. Jeg opplever at mange kvinner ønsker å ha arrene på innsiden av overarmen. Da har man på en måte kontroll på hvor arrene er. Hvis man for eksempel ønsker å gå med en ermeløs kjole og har arrene bak, kan man føle seg usikker på hvor mye av arrene som er synlig for andre. Har man arrene på innsiden av armene opplever mange større kontroll på hvor de er, og de blir ikke like eksponert. Det er selvfølgelig noe uenighet om hva som er best. Her ved Aleris på Frogner i Oslo gjør vi begge deler, og finner sammen med pasienten ut hvilken løsning som egner seg best.

- Man må regne med at det tar opp til et år før arrene blir myke og bleke, forteller Hilde Bugge.

Hvorfor skal jeg velge å bli operert ved Aleris?

- I Aleris har vi erfarne plastikkirurger som gjør en faglig vurdering og gir råd og veiledning i forkant av operasjonen. Vi har utført mange operasjoner av denne typen og har mye erfaring på området. Hos oss møtes du av et team med høyt kvalifisert helsepersonell, alt fra anestesileger til sykepleiere, som passer på at du har det bra både før, under og etter operasjonen. Det er trygge omgivelser og alle våre avdelinger er offentlig godkjent som sykehus. Skal man først gjennomgå et kirurgisk inngrep så er tryggheten og erfaringen hos de som tar hånd om deg det absolutt viktigste.  

Dr. Hilde Bugge har arbeidet i Aleris siden 2008. Hun er utdannet lege ved Universitetet i Bergen i 1990 og spesialist i plastikkirurgi siden 2003. Dr. Bugge er fagansvarlig for plastikkirurgien ved Aleris Helse i Norge og har ansvaret for de kosmetiske operasjonene ved Aleris Helse i Oslo.

Pasienthistorie: Tine ble kvitt overflødig hud

-Resultatet på armene kunne ikke blitt bedre, sier Tine Dyrkorn som har fått operert bort overflødig hud på armene og på lårene etter en overvektsoperasjon for noen år siden.

–Utrolig mye overskuddshud som kommer av et vekttap på 60 kilo! Tine forteller at det ble vanskelig å finne riktig størrelser på klær og at hun var plaget med gnisninger, sårhet og smerte. 
 -Ikke bare ble armene utrolig fine med perfekt snitt, men nå slipper jeg også å bli sjenert av lyder og smerter.

-Lårene ble også atskillig bedre etter operasjonen. Arrene er utrolig fine, sier Tine, men innrømmer at det fortsatt gjør vondt med enkelte klesplagg. 

Tine skryter av personalet på Aleris Sykehus Frogner i Oslo som gjennomførte operasjon. 
-Hos Aleris får man førsteklasses hjelp. Helsepersonellet var meget profesjonelle - og jeg fikk god informasjon om mulige komplikasjoner, arr og resultater, forteller Tine. 
 -Jeg valgte Aleris på grunn av kort reisevei og muligheten til å komme inn på kort varsel. Dessuten hadde jeg hørt mye varmt om dere fra tidligere pasienter, legger hun til.

Tine er kunstfotograf, og slankeoperasjonen hennes resulterte i fotoprosjektet Introspection, en samling sort-hvitt selvportretter, som fikk hederlig omtale i den internasjonale fotografikonkurransen, International Photography Awards i 2013. Hun har også laget en bok med aktfotografier av andre slankeopererte menn og kvinner.  

Til toppen av siden