Ulike typer brystkirurgi

Kvinner har individuelle grunner for å forandre på brystene sine. Vurderer du brystkirurgi?

Mange har fordommer mot brystkirurgi fordi de forbinder det med store silikonpupper. Vår plastikkirurg Hilde Bugge forteller derimot at de fleste kvinner som tar kontakt med Aleris for å operere brystene ønsker seg naturlig utseende bryster.

Brystforstørrelse 

- Det et bredt spekter av kvinner som henvender seg til oss med ønske om å gjøre noe med brystene. Det mest vanlige er innleggelse av silikonprotester for å gjøre brystene større. Men, dette er ikke nødvendigvis noe som gjøres på kvinner med velutviklede bryster. Ofte gjelder dette kvinner med så små bryster at de selv føler det er unaturlig. Dette går ut over selvfølelsen og selvtilliten. Det kan også ha praktiske konsekvenser, som at det er vanskelig å finne klær som sitter godt, forteller Bugge.

En økende gruppe er mødre som tidligere har vært fornøyd med brystene sine, men som har opplevd store forandringer etter graviditet. – Små bryster kan være noe man er født med. Det kan også komme av stort vekttap, eller at man har født barn. Kombinert med alder kan dette gjøre at brystene henger og føles ”tomme”. Enkelte velger da å legge inn en protese. Protesen plasseres under brystkjertelen eller under brystmuskelen. Protesene er enten runde eller anatomiske (dråpeformede), og har en konsistens som gjør at brystene oftest vil kjennes naturlige ut. I tillegg til protesen kan man gjøre et brystløft. I noen tilfeller er det kun aktuelt med brystløftet, ikke protesene, forklarer Hilde Bugge.

Brystforstørrelse med eget fett

En av de nyeste metodene for brystforstørrelse er fettransplantasjon. Det går ut på å fettsuge en del av kroppen hvor det fins overskuddsfett, f.eks lår, rumpe og mage, og deretter sprøyte dette fettet inn i brystene.

- Det er en del kvinner som ønsker mer fylde i brystene, men som ikke ønsker implantater. Å benytte sitt eget vev vil da være et godt alternativ, sier dr. Bugge.

– Det er begrenset hvor mye vev som kan tilføres brystene og det er derfor ikke egnet om man ønsker seg mye større bryster. Men det er et godt alternativ om du ønsker moderat forstørrelse eller vil endre på fasongen av brystene. Vi blir kontaktet av mange kvinner som ønsker plastikkirurgi etter vektnedgang og amming, fortsetter Bugge.

Se hele vårt tilbud innen plastisk kirurgi

Brystreduksjon

- Mens noen synes det er vanskelig å ha små bryster, får andre plager av store bryster. Tunge bryster kan føre til smerter i nakke og rygg, og kan virke hemmende i dagliglivet. Men det finnes gode løsninger, sier Bugge. - Mange går rundt med dette i årevis uten å vite at man kan gjøre en brystreduksjon. Ofte forteller kvinnene at de har fått et nytt liv etter operasjonen og at de ikke visste at de tunge brystene hadde så mye å si for plagene. I tillegg til å gjøre en reduksjon for å fjerne fysisk ubehag, kan man også gjøre endringer for å få tilbake formen på brystene. Mange velger for eksempel å kombinere brystreduksjon og -løft.

Eget valg

Hilde Bugge mener det er et viktig poeng at kvinnene som velger å ta dette skrittet gjør det for sin egen del, uansett om det er snakk om større eller mindre bryster.

– Plastisk kirurgi vil aldri være noe alle har behov for, og vi ønsker heller ikke å bidra til en slik utvikling. Men dersom man har plager på grunn av brystene sine, det være seg psykiske eller fysiske, bør enhver stå fritt til å gjøre noe med det. Samtidig har vi som kirurger et viktig ansvar når det gjelder å bedømme pasientens behov. Dersom vi mener det ikke finnes gode grunner til at pasienten skal gjennomgå operasjonen, fraråder vi vedkommende dette i konsultasjonen, avslutter Bugge.

Til toppen av siden