Øyelokkoperasjon - fjerning av poser og løs hud

Poser og løs hud over og under øynene kommer med alderen. Ofte er tilstanden delvis arvelig. Den rynkede huden i ansiktet skyldes nedsatt elastisitet av huden. Posene forårsakes av utbuling av fettvev fra øyehulen.

Området rundt øyet består ytterst av et meget tynt, fint hudlag med flere følenerver enn de fleste andre steder på kroppen. Under huden er det muskulatur. I det øverste øyelokket er det små muskler som åpner og lukker øyelokket. Rundt øyeeplet ligger det også muskler som hjelper til med å åpne, lukk eller knipe øyet sammen. Med tiden mister huden en del av sin elastisitet. Dette kan medføre et overskudd av hud og utbuling av fettvev som kan gi hengende øyelokk og poser under øynene. Tilstanden kan være arvelig.

Erfaringer før og etter en øyelokkoperasjon

 

Vurdering av helheten

Hos enkelte personer skyldes den løse huden på de øvre øyelokkene at pannehuden har blitt slapp og har seget nedover. Øyebrynene sitter da nedenfor kanten på øyehulen. Det er viktig å vurdere helheten av problematikken, ettersom isolert fokusering på det ene eller andre kan resultere i et utilfredsstillende resultat. Noen ganger vil øyelokksplastikk være det riktige inngrepet, andre ganger et panneløft (eller øyebrynsløft) og hos noen vil begge deler kunne være aktuelt.

Tunge øyelokk

Tunge øyelokk kan skyldes flere forhold. Det kan være medfødt på grunn av lavt sittende øyebryn, men oftest utvikler det seg med årene på grunn av overskudd av hud, muskler og fett. I de fleste tilfeller skyldes det en kombinasjon av slapp hud på øvre øyelokk og en nedsynking av øyebrynene. I en del tilfeller kan hudfoldene på de øvre øyelokkene bli så store at de dekker ned over øyet. Dette kan medføre en innsnevring av synsfelt, sviende røde øyne og eventuell hodepine.

Poser under øynene

De små musklene rundt øynene kan også bli mer slappe, og det betyr at det fine fettvevet bak øyelokkene kan fremstå som tydelige poser under øynene. Ved hjelp av kirurgi kan man fjerne et eventuelt hudoverskudd på øyelokkene, stramme opp musklene og fett. Inngrep på øvre og nedre øyelokk kan gjøres hver for seg eller samtidig.

Hvem er egnet?

Om du har løs hud på øynene eller poser under øynene kan du være egnet for en øyelokksoperasjon for å fjerne løs hud og utbulende fett. Men en del pasienter som er plaget av tunge øvre øyelokk har ved nærmere undersøkelse såkalte hengende øyebryn. Dette kan være årsaken til hudoverskuddet på de øvre øyelokkene. En øyelokksoperasjon er derfor lite egnet for hengende øyebryn. Da kan man isteden eventuelt vurdere øyebrynsløft eller panneløft. I sjeldne tilfeller er et "tungt" øyelokk forårsaket av en dårlig fungerende løftemuskel til det øvre øyelokket, noe som eventuelt tilsier en helt annen type inngrep.

Det finnes også enkelte sykdommer hvor risikoen for komplikasjoner under operasjonen er for høy og det er viktig å skille mellom disse tilstandene, noe som blir gjort i forbindelse med forundersøkelsen hos plastikkirurgen.

Holdbarheten av resultatet

Kroppens naturlige aldringsprosesser fortsetter, og vil med tiden endre resultatet. Hvor raskt kroppen eldes er individuelt og avhenger blant annet av arvelige faktorer, røyking og forandring i vekt. Utover dette er det viktig å huske at operasjoner generelt er forbundet med en viss risiko og forbigående ubehag.

Forberedelser til operasjon

Forundersøkelse

Før beslutning om en øyelokksoperasjon kommer du til konsultasjon hos en plastikkirurg. Du får fortelle om hvilke plager du eventuelt har og hvilke ønsker du har med en operasjon. Vi anbefaler at du leser denne informasjonen før konsultasjonen, og skriv gjerne ned eventuelle spørsmål. Det kan være en god idé å ta med en venn eller et familiemedlem til forundersøkelsen, siden der er mye informasjon å forholde seg til. Det er viktig at du føler deg trygg gjennom hele prosessen.

På konsultasjonen planlegger dere hvilken operasjon som er den rette for deg. Du blir informert om inngrepet, det postoperative forløpet og mulige komplikasjoner.

Faste

Du skal være fastende 6 timer før møtetidspunktet til operasjon.
Du kan drikke «tynne» væsker som vann, saft, te og kaffe (uten melk eller fløte) inntil 2 timer før møtetidspunktet. Du skal ikke ta pastiller, tyggegummi, røyke eller snuse når du faster.
Du kan ikke drikke alkohol etter kl. 20 kvelden før operasjonen.

Om det er bestemt at du skal gjennomføre operasjonen i lokalbedøvelse, gjelder ikke disse fastereglene og du kan spise og drikke som normalt.

Medisin

Enkelte medikamenter kan gi økt blødnings- eller blodproppfare i forbindelse med operasjon. Om du bruker blodfortynnende medisiner, må du opplyse om dette til sykehuset, og du vil få beskjed hvis det er noen av disse medisinene du skal slutte med før operasjonen. Se også eget informasjonsskriv ved innkalling til operasjon. P-piller må for de fleste inngrep seponeres 4 uker før operasjonen.

Røyking og snus

Du skal ikke røyke eller bruke snus på selve operasjonsdagen. Aller helst bør du slutte 3 uker før til 2 uker etter operasjonen. Røyk og snus nedsetter blodets evne til å transportere oksygen til vevet og forsinker dermed sårhelingen. Det kan gi større fare for komplikasjoner etter operasjonen som nekrose/dødt vev.

Hygiene før operasjonen

For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje og vaske håret kvelden før, og på morgenen operasjonsdagen. All hud skal vaskes godt med såpe, vask spesielt nøye rundt nese og munn, armhulene, navlen, underliv og lyskene. Det er viktig at all såpe skylles godt av. Tørk med rent håndkle og ta på rene klær. Du skal ikke smøre deg med hudlotion etter å ha dusjet.

Hud, negler, navle og smykker

Du skal ikke bruke krem, parfyme eller sminke operasjonsdagen. Møt uten smykker og piercing. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk. 

Dietter og allergier

Har du spesielle krav til kosten i form av dietter eller allergier ber vi deg vennligst kontakte Aleris før operasjonen.    

Ernæring

Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før en større operasjon. Hvis du er på slankekur eller en spesiell diett like før operasjonen, risikerer du at stoffskiftet er ute av balanse. Det anbefales at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost.

Transport

Du må avtale med en pårørende eller venn om å hente deg og bli hos deg det første døgnet etter utskrivelsen. Du kan ikke kjøre hjem selv eller ta offentlig transport alene hjem etter operasjonen.  Sykehuset kan være behjelpelig med å bestille taxi ved behov.

Tilsyn

Du skal ikke være alene det første døgnet etter utskrivelsen og det er viktig at det i forkant avtales tilsyn av en voksen person som skal være sammen med deg.   

 

Selve operasjonsdagen

Ankomst

Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen. Du blir hentet av sykepleier som hjelper deg med forberedelse før operasjon. Anestesilegen informerer deg om bedøvelsen og kirurgen foretar en opptegning av operasjonsområdet og svarer på eventuelle spørsmål.  

Operasjonen

Operasjonen varer i 45 minutter. Under operasjonen fjernes overflødig hud og eventuelt fett på øyelokkene. Det blir sydd med tynn tråd og lagt på tape over sårkantene. Når operasjonen er avsluttet blir du kjørt tilbake på oppvåknings-avdelingen. Du vil få på kjølebriller over øynene for å minske hevelse og forbygge blødning etter operasjonen. Du observeres av sykepleier inntil du er tilstrekkelig våken og velbefinnende. Plastikkirurgen vil se til deg og informerer om det er spesielle forholdsregler du må ta etter operasjonen.

Smerter

Når lokalbedøvelsen går ut, kan øyelokkene føles stramme og ømme.

Utskrivelse

Operasjonen utføres dagkirurgisk. Det vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 1-2 timer etter operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnummer til Aleris og kirurgen som opererte deg.  

Etter utskrivelsen

Kontakt etter utskrivelse

Du vil bli ringt opp av helsepersonell dagen etter operasjonen for å høre hvordan du har det. Du kan da stille spørsmål du måtte ha. Du får med nødvendige telefonnummer ved utskrivning, hvis du ønsker å komme i kontakt med oss.

Smerter

Øyelokkene vil føles hovne og stramme. Du kan ta smertestillende tabletter som Pinex, Paracet eller Panodil 1 g (2 tabletter) 3 ganger daglig. Du må unngå å ta smertestillende som kan gi økt blødningstendens som for eksempel Ibux.

Sivning

Det kan forekomme en lett sivning fra såret de første timene etter operasjonen. Det er helt alminnelig og krever vanligvis ikke behandling.

Bandasje

Du får tape over sårkantene som skal sitte på til stingene fjernes.

Kjølebriller

For å minske misfarging og hevelse, får du umiddelbart på "kjølebriller". De anvendes 5 minutter hver time resten av operasjonsdagen. Deretter legges de i kjøleskapet til avkjøling. Våkner du i løpet av den første natten er det en god ide å anvende kjølebrillene. Det kan anbefales å bruke kjølebriller de første 2 døgn etter operasjonen og mange synes det er behagelig å benytte kjølebrillene med jevne mellomrom inntil du fjerner sting.

Aktivitet og hvile

Når du kommer hjem er det viktig at du holder deg i ro så mye som mulig.

Det er viktig at du ligger/sitter med hodet høyt. Bruk ekstra puter om natten så hodet holdes høyt.  

Du bør unngå å bøye deg ned slik at hodet kommer under hjertehøyde.

Du kan dusje etter operasjonen, men du må unngå at tapen på øynene blir fuktig.

Tape skal sitte på til stingene fjernes.

Du kan ikke selv kjøre bil før du kan reagere normalt i enhver situasjon.  

Du kan gå turer og sykle når du måtte ha lyst til det.

Du må unngå trening i 2 uker etter operasjonen og kontaktsport i 4 uker.

Du kan svømme når sårskorpene er borte. Det anbefales å være forsiktig med klorvann inntil sårene er helt grodd for å unngå hudreaksjoner.

Sollys

For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med bruk av solbriller, caps, plaster eller solfaktor med minimum faktor 15.

Fjerning av sting

Sting skal fjernes etter ca. 1 uke. Det blir avtalt time for å fjerne sting før du reiser fra sykehuset operasjonsdagen eller når du blir oppringt dagen etter operasjonen.

Sykmelding

Du vil ikke få sykmelding dersom inngrepet er av kosmetisk indikasjon, og du må derfor regne med å ta noe fri fra jobb.

Kontroll

Kirurgen tilbyr deg å komme til etterkontroll 4-6 måneder etter operasjonen. Hvis du har behov for kontroll tidligere, er du velkommen til å kontakte oss.

 

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Misfarging

Huden rundt øynene vil etter en øyelokksoperasjon bli misfarget (blå). Fargen avtar gradvis, men kan være synlig opp til 2 uker.

Hevelse

Hevelse er mest uttalt de første 3 dagene etter operasjonen. Hevelsen avtar gradvis etter en uke.

Blødning

Blødning etter operasjonen er sjeldent. Et kraftig blått eller hovent øye etter øyelokksoperasjon kan være tegn på blødning. Det kan bli nødvendig med et kirurgisk inngrep for å stoppe blødningen. Ved mistanke om blødning, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Infeksjon

Etter all kirurgisk behandling kan det forekomme infeksjon. Det skjer ytterst sjeldent etter en øyelokksoperasjon. En infeksjon kan forverre arrdannelsen. Hvis du røyker eller snuser øker risikoen. Tegn på infeksjon er rødhet, varme, hevelse, dunkende smerter og eventuelt feber. Ved mistanke om infeksjon, ta kontakt med sykehuset eller kirurgen som opererte deg.

Arr

Arrene vil med tiden bli smale og lyse. Arrdannelse etter øyelokksoperasjon er sjelden svært synlig, men enkelte kan få arr som er bredere og mørkt pigmenterte.  På nedre øyelokk kan det være noe risiko for økt arrvevsdannelse som kan medføre nedtrekk av øyelokket som fører til at øyet ikke kan lukkes helt. Det avtar som oftest i løpet av noen uker og man kan anvende en fuktig øyesalve. Det kreves tålmodighet og det kan i enkelte tilfeller ta opp til 3 måneder. I sjeldne tilfeller kreves en ny operasjon som da vil være kostnadsfri. 

Her finner du pris på øyelokkplastikk

Til toppen av siden