Gynekomasti/brystreduksjon menn

Gynekomasti er en godartet forstørrelse av brystkjertel hos menn. Tilstanden er relativt vanlig i puberteten og forsvinner oftest av seg selv uten behandling.


Hos de fleste er det ingen bakenforliggende årsak til gynekomasti , men hos noen skyldes den sykdom eller bruk av medisiner, og man bør utredes hos fastlege før eventuell operasjon. Tilstanden oppfattes ofte som plagsom og kosmetisk skjemmende og av og til kan kjertlene bli ømme. Kirurgisk behandling består i fjerning av kjertelvev, evt. sammen med fettsuging.

Gynekomasti må ikke forveksles med brystreduksjon for menn, som gjøres på menn som har gått mye ned i vekt, og som følge av dette har fått mye løsskinn i brystpartiet. 

Før operasjonen

Før et inngrep får du møte til en konsultasjon hos kirurgen der du kan stille spørsmål og få informasjon om operasjonen.  Du får tilsendt brev med operasjonstidspunkt, informasjonsskriv og resept på medisiner. 

Gynekomasti operasjon

På operasjonsdagen får du snakke med anestesilege og kirurg. Inngrepet utføres i narkose og tar ca. 1 time. Det blir lagt snitt rundt brystvorten og sydd med innvendige sting som løser seg opp av seg selv. Arrene tapes og det legges på en komprimerende bandasje. Vi bruker ikke dren. Vanligvis er man i god form etter narkosen og kan ganske raskt spise og stå opp. Inngrepet er dagkirurgisk og du må ha noen hos deg det første døgnet etterpå.

Etter operasjonen 

Etter operasjonen skal du bruke kompresjonsplagg dag og natt i en uke, deretter 3 uker på dagtid. Du skal vente med hard fysisk aktivitet til det er gått 3 uker. Arrene bør tapes til de er bleke. Du kan komme til klinikken for å få fjernet bandasjen og så får du komme til kontroll etter 4-6 måneder.

Komplikasjoner 

Blødning og betennelse er sjeldne komplikasjoner.

Følelsen i brystvortene kan bli borte, men kommer kommer oftest tilbake etter hvert. Arrene blir vanligvis bleke og smale, men kan noen ganger bli brede, røde og kløende. 

Her finner du pris på gynekomasti

Til toppen av siden