Forstørret prostata - BPH

Vannlatingsbesvær hos voksne menn skyldes som oftest en godartet forstørrelse av prostata, ofte forkortet BPH (benign prostatahyperplasi). Behandlingen skreddersys til din alder, livssituasjon, helsetilstand og prostatas størrelse.

Hva er prostata?

Prostata, som på norsk heter blærehalskjertelen, omslutter som en smultring den øverste delen av urinrøret. Prostatakjertelen danner den sædvæsken som sædcellene svømmer i ved en utløsning. Med alderen vokser prostata hos de fleste menn. Den kan da presse på urinrøret slik at en kan få vannlatingsproblemer. 

Vanlige symptomer på forstørret prostata:

Hyppig vannlating på dagtid

◦ Nattlig vannlating

◦ Sterkere vannlatingstrang og evt. ufrivillig vannlating

◦ Svak urinstråle

◦ Følelse av ufullstendig tømming av urinblæren.

◦ Etterdrypp etter vannlating.

◦ Risiko for fullstendig stopp av vannlatingen, hvis du ikke kommer til behandling i tide. Denne tilstanden er meget smertefull og krever avlastning av blæren med kateter.

En urologisk undersøkelse kan finne årsaken til vannlatingsplagene

Behandling av vannlatingsplager som skyldes forstørret prostata

Ved helt moderate vannlatningsplager kan enkle livsstilsendringer være til god og tilstrekkelig hjelp.Ved mer alvorlige plager er det vanlig å prøve ut medisinsk behandling av plagene.Ved uttalte plager og manglende effekt av medisinsk behandling er det aktuelt med kirurgisk behandling av trangheten i prostata. Dette kan gjøres på flere forskjellige måter.

Avhengig av din alder, livssituasjon, helsetilstand og prostatas størrelse, skreddersyr vi en behandling til deg ut fra nedenstående muligheter:

Urolift

Passasjen gjennom prostata bedres ved at man trekker prostata vekk fra urinrøret med små ”ankere”. Fordelen med denne behandlingen er at den gjøres som dagbehandling og den gir lite plager i forbindelse med inngrepet. Pasienten får en kort narkose under selve inngrepet. Les mer

Reseksjon av prostata (TUR-P)

Dette er en operasjon hvor man skraper ut prostatavev ved hjelp av en kikkhullsoperasjon. Det legges inn et kateter til urinblæren som skyller vekk blødning til neste dag. Pasienten får en narkose under operasjonen og kan vanligvis reise hjem dagen etter operasjonen.

Vaporisering av prostata

Dette er en kikkhullsoperasjon hvor prostatavevet ”smeltes bort”. Operasjonen gir vanligvis lite blødning men krever at man ligger i avdelingen til dagen etter med et kateter til urinblæren.

Bestill time / informasjon

Til toppen av siden