Gastric bypass

Denne metoden i kombinasjon med livsstileendring synes å gi best resultater på lang sikt.

Ved hjelp av kikkhullskirurgi blir en stor del av magesekken og en del av tynntarmen koblet bort fra fordøyelses- og næringsopptaksprosessen. Ved hjelp av dette inngrepet oppnås en god vektreduksjon uten at langtidskomplikasjonene blir for store.

Over 90% av de opererte vil etter 1-2 år gå ned minst 80% av sin overvekt (vekten over BMI 25) og det er godt dokumentert at dette vekttapet vedvarer. Etter operasjonen er magesekken svært liten og man må spise små og hyppige måltider, tarmen tar til seg mindre næring fra maten og toleransen for fett og sukker reduseres.

Operasjonen medfører også forandring i nerve- og hormonsystemene som gjør at sultfølelsen og trangen til å spise for mye reduseres. 80% av pasientene med diabetes blir kvitt dette etter operasjon,, og mange kan slutte med blodtrykksmedisiner når vekten reduseres.

Denne metoden egner seg til pasienter med BMI over 40 og pasienter med BMI 35-40 som i tillegg har fedmerelaterte sykdommer.

Operasjonen utføres på vårt sykehus i Oslo. De fleste pasientene er innlagt i 1-2 døgn etter operasjonen og er i arbeid igjen etter 1-6 uker. Etter operasjonen må man gå til jevnlige legekontroller med blodprøver; minimum to ganger årlig de første tre årene, deretter en gang årlig. Tilskudd av vitaminer og mineraler er nødvenig.

Les mer om gastric bypass

Til toppen av siden