Tunge øyelokk

Mange mennesker i alle aldre og av begge kjønn opplever problemer med tunge øyelokk. Dette kan gi redusert sidesyn, hodepine, følelse av kronisk tretthet, tyngdefølelse og stadige spørsmål om man er trett. Det kosmetiske aspektet er også viktig for mange. Vi utreder og henviser videre til operasjon der dette anses som hensiktsmessig.

Den vanligste årsaken til tunge øyelokk er redusert elastisitet og svekket bindevev i huden som følge av alder. Dette fører til at man utvikler løs og overflødig hud, mest vanlig på begge øvre øyelokk. Tilstanden kan også være arvelig. I uttalte tilfeller henger overskuddshuden over øyenvippene og gir redusert sidesyn. Andre symptomer kan være at man føler seg "tung" og trett, eller at man får frontal hodepine fordi man prøver å løfte pannen for å se bedre. Kosmetisk sett gir gjerne tunge øyelokk et trett og uopplagt utseende.

Behandlingen er kirurgisk. Øvre øyelokksplastikk for å korrigere tunge øyelokk er et av de vanligste inngrepene som gjøres av øyeleger, enten på kosmetisk eller funksjonell indikasjon. Først tegner kirurgen opp hvor mye hud som skal fjernes. Det er uhyre viktig at det ikke fjernes for mye hud slik at det blir problemer med å lukke øynene postoperativt. Eventuell fjerning av fett må gjøres med forsiktighet for å unngå et uthulet utseende.

Snittene legges i den naturlige øyelokksfolden og huden sys med svært tynn tråd. Dette medfører vanligvis kun minimale og knapt synlige arr. Selve operasjonen gjøres i lokalbedøvelse og det er vanligvis nok med lette smertestillende og kalde kompresser postoperativt. Man må forvente noe hevelse og subkutan blodansamling (blåveis) de første 1-2 ukene.

Stingene fjernes etter 1-2 uker, tidspunkt for dette avtales på operasjonsdagen. Fullstendig tilheling av arret og reduksjon av hevelsen kan ta flere måneder.

Tunge øyelokk kan skyldes andre forhold enn nevnt over og det anbefales derfor at man undersøkes grundig av øyelege før en eventuell operasjon. Ved såkalt hengende øyelokk ligger øvre øyelokk lavere enn normalt. Dette skyldes som regel svakheter i øyelokkets løftemuskler og krever en helt annen behandling. Noen pasienter som plages med tunge øyelokk kan også ha hengende øyebryn. 

Ring for timebestilling på tlf: 22 54 19 10

Kontakt oss

Oslo

Til toppen av siden