Rekonstruksjon av fremre korsbånd

Kneet er utstyrt med et fremre (ACL) og et bakre (PCL) korsbånd. Begge disse ligamentene kan skades ved større knetraumer. Ved avriving av bakre korsbånd er det svært sjeldent at pasienten trenger operativ behandling og man anbefaler i de fleste tilfeller å trene opp muskulært. Den vanligste avrivning er skade på det fremre korsbånd. Dette kan gi instabilitet i kneleddet og derfor utgjøre en risiko for tilleggsskader i kneet, som f.eks meniskskader/slitasjegikt. Operasjon med rekonstruksjon er mulig etter nøye klinisk undersøkelse.

Bestill time på web


Hvordan foregår operasjonen?

En rekonstruksjon av fremre korsbånd utføres ved at man fjerner de gamle korsbåndsrester og erstatter dette med et nytt transplantat som hentes fra ligamentet mellom kneskjellet og leggbenet (patellarsenegraft), eller ved at man henter en eller to sener fra bakre lårbensmuskulatur (hamstringsgraft). Senene hentes ved separat tilgang fortil i kneet, et eller to snitt 3-4 cm lange. Disse snittene blir sydd med innvendige sting, slik at det ikke er sting å fjerne etter operasjonen.

Ved hjelp av sikteinstrument og artroskopisk teknikk borres det opp en kanal gjennom leggbenet og opp i leggbenplatåets tilheftning for fremre korsbånd og videre opp i lårbenets tilheftning for fremre korsbånd. I dette kanalsystemet føres kneskjellsenen eller lårbensmuskulaturens sene opp og festes med skrue eller annen festeordning i lårbenet og i leggbenet.

Til toppen av siden