Springer lett på ski - med hvert sitt nye kne

Bare tre måneder etter en kneoperasjon, møter Jan Tore Grimsrud kollega Grace Ellinor Døhlen i skisporet. "Det er fantastisk å kunne være på ski igjen etter så kort tid!" De springer lett på skiene begge to. Grace Ellinor er også relativt nyoperert; hun fikk nytt kne bare to måneder før Jan Tore. Begge ble operert hos Aleris.

Jan Tore hadde hatt smerter i kneet i lang tid - og hadde spist mye smertestillende  - før han  bestemte seg for å gjøre noe med det. Han  ble henvist til Aleris og fikk raskt konsultasjonstime hos ortoped Kristian Bjørgul ved Aleris-sykehuset på Frogner. "Jeg visste ikke hvem han var, men søkte ham opp på nettet selvfølgelig  - og det jeg leste gjorde at jeg følte meg trygg," forteller Jan Tore.

Dr. Bjørgul er fagansvarlig ortoped ved og har jobbet ved Aleris siden 2013.

"Dr. Bjørgul konstaterte at jeg hadde artrose i deler av kneet. Vi avtalte likevel at jeg skulle utsette operasjon en stund til - for å se om det ble bedre av seg selv."

"Jeg husker jeg spurte meg selv om jeg burde bytte ut kneet allerede i en alder av 50 år," forteller Jan Tore videre. "Men etter jaktsesongen i fjor ble jeg liggende rett ut i tre uker i strekk. Smertene ble uutholdelige, og jeg valgte å la meg operere. Jeg måtte bare få det gjort! Dr. Bjørgul anbefalte en delprotese ettersom artrosen satt bare på innsiden av kneet." 

 

Bilde: Grace Ellinor Døhlen (62) og Jan Tore Grimsrud (51)

Da avgjørelsen var tatt, skjedde alt raskt. Jan Tore fikk time til operasjon få dager senere.

"Inngrepet varte i en time," sier Jan Tore. "Allerede fire uker etterpå kunne jeg sykle på ergometersykkel!" Han forteller at han nå sykler og svømmer igjen, i tillegg til å gå på ski sammen med kollega Grace Ellinor.

"Jeg hadde nok ikke trodd det skulle bli så bra så fort! Kneet fungerer fint, og jeg har ikke de samme smertene lenger!" Han er i ferd med å trene opp igjen muskulaturen rundt kneet og kjenner nå kun ubehag der inngrepet ble gjort.

"Denne type protese kan settes inn med et mindre snitt, forteller ortoped Bjørgul. Med en delprotese bevares fremre korsbånd, og pasienten opplever som regel en kortere rehabiliteringsperiode og bedre funksjon, enn med en helprotese. Dessverre er det ikke alle som kan få en delprotese, men helprotese gir også svært god smertelindring og god funksjon."

"Jeg følte meg veldig godt ivaretatt på Aleris - fra start til slutt," sier Jan Tore - og legger til: "Jeg vurderer å komme tilbake for å fikse det andre kneet også." 

Om Kristian Bjørgul

Kristian Bjørgul er fagansvarlig ortoped ved Aleris Sykehus Frogner. Han har arbeidet med hofte- og knekirurgi siden begynnelsen av 90-tallet, både som ortopedisk kirurg og som forsker. Dr Bjørgul har vært med på å innføre mini-invasiv hofteprotesekirurgi med fremre tilgang til hofteleddet, en banebrytende metode  som sikrer at pasientens rehabilitering blir enklere. Fordelen ved denne metoden er at ingen muskler løsnes eller kuttes over og at risiko for nerveskade er mindre enn ved andre tilganger. 

I tillegg har dr Bjørgul bred erfaring fra generell ortopedi,  inkludert traumatologi, og en fordypning innen håndkirurgi.

Til toppen av siden