Tinnitus - øresus

Tinnitus er en lyd som ikke stammer fra noe lydkilde, men som lages inne i hørselsystemet vårt. Andre kan ikke høre at vi har denne lyden. Øresus er et mye brukt begrep om tinnitus.

Vi anbefaler at du oppsøker ØNH-spesialist dersom du er plaget med øresus. Vedkommende vil da foreta en undersøkelse, eventuelt ta blodprøver og det vil bli tatt hørselsprøve, audiometri. 

Hva er tinnitus?

Tinnitus er den medisinske betegnelsen for øresus. Øresus er et nevrologisk fenomen knyttet til høresansen hvor vedkommende som er rammet av symptomet oppfatter en lyd, uten at det foreligger en lydkilde. Avhengig av årsak kan lyden ha forskjellig karakter og intensitet.

Utbredelse og årsak

Tinnitus er vanlig hos opptil 17 % av befolkningen, men kun for 25 % av dem oppleves det så ubehagelig at de kontakter lege. For mennesker over 60 år øker hyppigheten av tinnitus. Ca. 1 av 100 mennesker er svært plaget av øresus. Følgende tilstander kan være forbundet med øresus, ofte kombinert med hørselstap; støyskade, arvelig hørselstap, hodeskade, mellomørebetennelse, ørevoks og avstivning av stigbøylen i mellomøret. Stress forverrer tilstanden.

Hva slags lyd er det man hører?

Det er ulikt fra menneske til menneske hvordan denne støyen oppleves. For noen er den jevn, mens for andre kan den være pulserende. Andre beskriver støyen som susing i vind, motordyr, mixer osv.

Mennesker som ofte bruker hodetelefoner og særlig øreplugger for å høre musikk bør være oppmerksom på senskader. Dersom vedkommende bruker hodetelefoner eller øreplugger som beskytter dårlig mot bakgrunnsstøy fører det ofte til at lyden skrus opp. Dette kan lede til hørsselsskadelig lydnivå.

Hva kan tinnitus føre til?

Tinnitus kan føre til søvnløshet, irritasjon, hukommelsessvikt, lydvarhet og konsentrasjonsproblemer. Tinnitus medfører også i enkelte tilfeller uførhet. Dårlig hørsel kan også føre til problemer med å følge en samtale når det er bakgrunnsstøy og en del mennesker velger av den grunn å isolere seg for andre mennesker.

Til toppen av siden