Prikktest

Allergi er vår raskest voksende folkesykdom. En prikktest i kombinasjon med din sykehistorie kan enkelt og hurtig gi svar på om du er allergisk – og mot hva.

Omtrent 30 prosent av befolkningen har en eller annen form for allergi. Allergi er en defekt i immunsystemet som forårsaker en reaksjon mot normalt ufarlige stoffer som kalles allergener. Allergenene kan komme fra pollen (som f.eks. bjørk eller gress), husstøvmidd, pelsdyr, bi-gift, vepsegift eller forskjellige typer mat.

Immunsystemet kan overreagere når man utsettes for allergenet og danner da antistoffer. Disse antistoffene reagerer på allergenet og man kan få symptomer som rennende nese, nysing, kløe i øynene, og i alvorligere tilfeller pusteproblemer i form av astma. En prikktest i kombinasjon med din sykehistorie kan enkelt og hurtig gi svar på om du er allergisk – og mot hva. 

Hvordan gjennomføres en prikktest?

Du må ikke ta eventuelle allergitabletter de siste 7 dagene før en prikktest, da disse kan påvirke resultatet.

En prikktest gjennomføres av sykepleier ved at man lager små tusjmerker på underarmen der man ønsker å ta testen – én markering for hvert allergen man vil teste. Vi tester blant annet mot husstøv, midd, katt, hund og pollen. Man drypper en dråpe med det allergifremkallende stoffet oppå merket på armen, og prikker dråpene forsiktig ned i huden. 

Etter 15 minutter er testresultatet klart, og vår øre-nese-hals-spesialist leser av prøven. Man ser etter en allergisk reaksjon i form av rødhet og hevelse.  Jo kraftigere reaksjon du har desto større er allergien. Dersom prikktesten er positiv, vil du og legen diskutere videre behandling.

Noen velger å gjennomføre en allergivaksinering, som kan redusere eller helt fjerne allergien. 

Til toppen av siden