Kreft i spiserøret

Spiserørskreft innebærer at man har en ondartet svulst i spiserøret. Kreft i spiserøret er en nokså sjelden form for kreft i Norge med ca 200 nye tilfeller hvert år, men antallet har økt de siste årene. Sykdommen er vanligere hos menn enn hos kvinner og forekommer oftest hos eldre mennesker. I de fleste tilfellene oppdages sykdommen ved at det blir problemer med å svelge ned mat og drikke.


Hva slags symptomer gir denne sykdommen?

• Problemer med å svelge mat og drikke 
• Dårlig matlyst/vekttap. 
• Smerter i brystet når man spiser.

Hvordan stilles diagnosen?

• Gastroskopi av spiserøret hvor det tas vevsprøve. 
• CT- undersøkelse av spiserøret, lungene og magen.

Aktuelle tilleggsundersøkelser som spirometri og PET-CT kan være nødvendig.

Årsak

Årsaken til utvikling av kreft her er som oftest at surt innhold fra magesekken har kommet opp i halsen, og at dette har vedvart over tid (reflukssykdom). Magesyren kommer opp i halsen fordi lukkemuskelen mellom spiserøret og magesekken ikke fungerer godt nok, og grunnene til dette kan være mange. Mens noen har en slapp lukkemuskel, kan det hos andre komme av brokk på spiserøret, eller press på magen som gjør at mageinnholdet presses oppover. 

Hvis man er mye plaget av dette over tid, kan man utvikle noe som heter Barretts spiserør. Mens magesekken er godt rustet mot syre, er ikke spiserøret bygd opp av de samme cellene, og det svært sure innholdet vil av mange oppleves som en ubehagelig, brennende følelse i brystet eller halsen.

Forskning gjennomført ved Universitetet i Oslo viser at cellene i spiserøret forandrer seg for å tåle det sure innholdet fra magesekken.

Utbredelse

Det diagnostiseres ca. 200 nye tilfeller hvert år i Norge. De som rammes er gjerne eldre mennesker, og tilstanden inntrer hyppigst hos menn. Tidlig diagnose er avgjørende for behandling og overlevelse. Behandling foregår alltid på sykehus der ekspertisen foreligger.

Undersøkelse

Relevante undersøkelser vil i første omgang være gastroskopi og CT av spiserøret, lungene og magen.

Kontakt oss

Oslo

Trondheim

Til toppen av siden