Gastroskopi

Gastroskopi er en undersøkelse av spiserør, magesekk og tolvfingertarmen, og foretas hvis man har symptomer som gir legen mistanke om sykdommer i disse organene.


Gastroskopi er aktuelt ved:

  • Sure oppstøt (halsbrann og brystbrann)
  • Kvalme
  • Oppkast
  • Følelse av at maten setter seg fast
  • Måltidsrelaterte magesmerter/oppblåsthet
  • Slapphet
  • Lav blodprosent
  • Vekttap
  • Utredning av cøliaki
  • Utredning for kreft i magesekk 

Gjennom gastroskopet kan man også ta vevsprøver fra f.eks. svulster, sår, polypper osv.

Hvordan foregår en gastroskopi?

En gastroskopi foregår ved at legen fører et < 1 cm tykt rør (gastroskop) ned i halsen til pasienten. Pasienten må faste i minimun 6 timer før undersøkelsen. 

Pasienten får lokal bedøvelse, og ligger på venstre side mens undersøkelsen pågår. Slangen føres bak i svelget ned til spiserøret, deretter magesekken og videre til tolvfingertarmen. Selve undersøkelsen med gastroskopet varer 3-5 min.

Noen ønsker å få noe beroligende før undersøkelsen, da er det viktig å være klar over at man da må vente 24 timer med å kjøre bil.

Kontakt oss

Oslo

Trondheim

Bestill time / informasjon

Til toppen av siden