Livmorhalskreft

Livmorhalskreft (og sykdommens forstadium) oppdages ved celleprøver hos fastlegen. Den vanligste årsaken er HPV-viruset, og sykdommen behandles som regel med kirurgi.

Livmorhalskreft er på verdensbasis den tredje mest vanlige kreftformen som rammer kvinner. Likevel har forekomsten sunket betraktelig de siste 40 årene, og i 2015 fikk 370 kvinner diagnosen i Norge. Livmorhalskreft rammer yngre kvinner enn livmorkreft, og gjennomsnittlig alder på diagnosetidspunktet er ca. 50 år.

Rundt 3000 kvinner får også behandlet forstadier til sykdommen hvert år, som blir påvist ved celleprøver. Over halvparten av disse tilfellene rammer kvinner yngre enn 50 år.

Hovedårsaken til livmorhalskreft er infeksjon med Humant Papillomavirus (HPV), som kan smittes seksuelt. Om lag 70 prosent av alle kvinner blir smittet av dette i løpet av livet, men i 90 prosent av tilfellene klarer kroppen å kvitte seg med viruset selv.

Om infeksjonen derimot blir vedvarende, kan den utvikle seg til kreft.

Røyking og nedsatt immunforsvar er andre faktorer som kan gi økt risiko for utvikling av livmorhalskreft.

Aleris tilbyr full utredning for livmorhalskreft, uten ventetid, og vi kan deretter henvise deg videre til sykehus for behandling.

Vanlige symptomer på livmorhalskreft

 • Blødning fra skjeden etter samleie eller fysisk aktivitet
 • Blodig, illeluktende utflod
 • Uregelmessig menstruasjon
 • Blødning etter at du har passert overgangsalderen og menstruasjonen har stoppet
 • Smerter, spesielt i korsryggen
 • Tretthet
 • Vektnedgang
 • Blodpropp
 • Blødning fra endetarm og urinblære

Utredning av livmorhalskreft

Ved mistanke om livmorhalskreft kan følgende undersøkelser være nødvendig å gjennomføre:

 • Klinisk undersøkelse og ultralyd
 • Vevsprøve
 • MR
 • CT
 • Eventuelt cystoskopi (undersøkelse av urinblæren) eller rektoskopi (undersøkelse av endetarmen

Pakkeforløp for livmorhalskreft

Aleris tilbyr komplette utredningsforløp for de fleste kreftformer i tråd med pakkeforløpene ved de offentlige sykehusene. Vi har kort eller ingen ventetid. Les mer om pakkeforløp ved Aleris her.

Behandling av livmorhalskreft

Om det er et forstadium til kreft som er påvist, behandles denne med konisering. Da blir en bit av nederste del av livmortappen fjernet.

Ved påvist kreft er den vanligste kirurgiske behandlingen en såkalt Wertheims operasjon. Livmoren, livmorhalsen og støttevevet omkring, samt øvre del av skjeden, blir operert bort. I tillegg fjernes lymfeknuter i bekkenet. Eggstokkene fjernes vanligvis ikke.

Denne operasjonen er aktuell når svulsten kun er lokalisert til livmorhalsen.

Unge kvinner med små svulster på under to cm, avgrenset til livmorhalsen, tilbys fertilitetsbevarende kirurgi, som gjør at de fortsatt kan få barn etter behandlingen.

Fertilitetsbevarende kirurgi gjennomføres i to omganger. Først fjernes lymfeknutene i bekkenet med en kikkhullsoperasjon, og etter én til to uker gjøres neste operasjon, hvor man fjerner det meste av livmorhalsen via skjeden.

Ved eventuell graviditet senere, må barnet forløses med keisersnitt.

Cellegift og stråling er også behandlinger som brukes ved livmorhalskreft. Aleris Kreftsenter kan tilby immunterapi ved tilbakefall og spredning av livmorhalskreft.

Prognose og veien videre

Prognosene ved livmorhalskreft er relativt gode – rundt 80 prosent overlever. I etterkant av en behandling må man gå til jevnlige kontroller flere ganger i året de første fem årene – deretter årlig.

En del kvinner opplever seneffekter etter livmorhalskreft og behandling. Yngre kvinner som har fått strålebehandling vil komme i en kunstig fremstilt overgangsalder, da strålingen mot bekkenet hemmer hormonproduksjonen. Dette kan oppleves som psykisk belastende.

Andre kan oppleve seksuelle problemer på grunn av tørrhet, lite elastisitet og sammenvoksinger i skjeden.

I tillegg får noen mage-/tarmproblemer, urinveisplager, og/eller tendens til hevelse i bena.

Det anbefales at du i tilfeller av seneffekter er åpen med de rundt deg, og eventuelt oppsøker hjelp hos helsearbeidere med spisskompetanse.

Henvisningsskjema til undersøkelser hos Aleris finner du her.

Til toppen av siden