Slik vant Keld over kreften

Filmskaperen fikk hjelp hos Aleris Kreftsenter i Oslo.

Hjelpen jeg fikk ved Aleris åpnet døren til livet, sier Keld von Eyben.

Når Keld von Eyben ikke reiser verden rundt og lager dokumentarfilm, bor han i København. Han er gift med Britta på 27. året, har to voksne barn og to barnebarn. At livet er bra, er imidlertid ingen selvfølge for Keld.

– At jeg lever, skyldes to ting: Min egen viljestyrke og hjelpen jeg fikk hos Aleris Kreftsenter, sier 55-åringen.

Tissetrengt

Han var i begynnelsen av 50-årene da problemene først meldte seg. Han måtte stadig oftere tisse.

– I løpet av noen år ble ubehaget et problem. Først da bestemte jeg meg for å undersøke om noen av symptomene kunne stemme overens med prostatakreft, forteller Keld. På Internett fant han ut at alle symptomene hans kunne knyttes til prostatakreft.

Operasjon og spredning

I juni 2007 lå Keld på operasjonsbordet ved et offentlig sykehus i Danmark. Hele prostata ble fjernet, men samtidig fant legene at kreften hadde spredd seg til flere lymfeknuter.

I løpet av et par år begynte kreften likevel å utvikle seg.

– Medisinen jeg fikk skulle bremse kreften ved å senke testosteron-nivået i kroppen. I løpet av et par år begynte kreften likevel å utvikle seg, sier Keld.

Han forsøkte å få adgang til strålebehandling ved danske sykehus. Ingen leger var imidlertid i stand til å påvise hvor i kroppen kreften hadde satt seg. Hverken CT-  eller MR-scanning eller andre metoder ga resultater som gjorde det mulig å avgjøre hvor en stålebehandling burde rettes mot.

Fant Aleris

Keld ga ikke opp, selv om årene gikk. Han var overbevist om at bedre teknologi ville kunne gi ham svarene han trengte for å få effektiv strålebehandling. Etter omfattende ”googling” på nettet og e-postutveksling med en rekke mennesker, dukket navnet Aleris opp sommeren 2011.

Ikke lenge etter satt han på flyet til Oslo. Samme kveld var han tilbake i København etter å ha gjennomgått en PET-scanning ved det private sykehuset på Frogner.

– Jeg var selvsagt svært spent på utfallet av undersøkelsen. Den kunne gi to resultater som på hver sin måte var like dårlige: Enten fant heller ikke PET-scanningen noe – eller så kunne den vise ytterligere spredning, sier Keld.

Han var heldig. Scanningen avslørte at kreften satt ett spesielt sted i en lymfeknute. Ingen annen spredning kunne påvises. Dermed kunne behandlingen rettes mot et konkret område i bekkenet der lymfeknuten satt.

Les mer om PET-CT-skanning hos Aleris

Strålebehandling

Etter tre uker dro Keld, Britta og labradoren Pluto til Finland der han fikk strålebehandling ved en privat klinikk i Helsinki.

I dag, fire måneder etter, har behandlingen gitt svært positive resultater. Kreften er satt kraftig tilbake. Sjansen er stor for at den kommer til å være borte innen 12 måneder.

– Etter at jeg ble operert i 2007, er dette den første behandlingen jeg har fått som har som mål å kurere sykdommen, konstaterer Keld, og forteller at de norske legene mener kroppen hans nå har gode muligheter til selv å ta hånd om det som ennå finnes av kreftceller.

Takknemlig for hjelp i Norge

– Jeg ble mottatt som et menneske, ikke bare som et personnummer. Møtet med Aleris var svært positivt, særlig etter alle årene i det offentlige helsevesenet, som er preget av stressede ansatte, nedslitte lokaler og avvisning av nye diagnose- og behandlingsformer, sier Keld.

Han framhever at det var fantastisk å endelig møte en lege som trodde på at kreften kunne kureres, ikke bare bremses.

– Dagen jeg fikk resultatet av scanningen vandret jeg rundt i Oslo i flere timer. Jeg syntes det var den skjønneste ”dejligste” by jeg noensinne hadde sett!

Nå ser Keld fram til et normalt liv i mange år framover.

– Jeg får oppleve at barna mine stifter familie, og får bli kjent med barnebarna mine. Jeg har en spennende karriere. Dette har umåtelig stor verdi for meg og familien min. Sammen holder vi motet og humøret oppe, tar et år av gangen og nyter all den tiden vi får sammen.

Kritisk til kreftbehandling

Keld betalte både undersøkelse og behandling fra egen lomme, han følte ikke han hadde tid til å diskutere med det offentlige om hvem som skulle ta regningen.

– Kreftsykdom hos menn har dessuten et dårlig ”image”. Mange tror at prostatakreft kun rammer eldre menn, og at disse egentlig dør av andre årsaker. Virkeligheten er annerledes, sier Keld.

Han peker på at mange yngre menn rammes av en svært aggressiv form for prostatakreft.

– Dette må tas alvorlig, sier Keld. Han tror også at alt for mange menn venter for lenge med å oppsøke lege.

– I tillegg tar dessverre mange leger heller ikke menns symptomer alvorlig nok. Som mann i 50-årsalderen måtte jeg nedlegge en stor og aktiv innsats for å sikre min egen helse. Aleris gjorde det mulig for meg å bevise at jeg hadde rett, mens det offentlige helsevesenet tok feil.

Til toppen av siden