Slik får du raskere kreftutredning i Norge

Hos Aleris Kreftsenter får du 48 timers garanti for utredningsplan.

- Alle som har mistanke om at de har kreft, er opptatt av én ting: Å få en avklaring så raskt som mulig. Det får ikke alle i dag i det offentlige helsevesenet, slår administrerende direktør Dr. Grethe Aasved ved Aleris Helse fast.

Sykehuset er en del av Norges største private helseforetak, Aleris, med et bredt utvalg tjenester innen helse og omsorg og et eget Kreftsenter for rask diagnostikk av kreft.

Viktig med rask avklaring

- De fleste som frykter kreft, får heldigvis mistanken avkreftet ved nærmere undersøkelser. Rask undersøkelse er viktig for å slippe unødig engstelse. Er du blant dem som får konstatert kreft, er det uhyre viktig å få vite det så tidlig som mulig. Rask utredning gjør at behandling kan komme i gang tidligere, noe som kan være avgjørende for utfallet, sier Aasved.

Hun mener alt for mange kreftpasienter må finne seg i at det går for mye tid før utredning kommer i gang, diagnosen blir klar, og behandling kan startes.

48 timers garanti for utredningsplan

- Mens de venter på utredning og behandling, opplever mange å bli en kasteball mellom lege, røntgeninstitutt, sykehus og spesialister. Det tar tid å få utført prøver, mer tid å få svar på prøvene og enda mer tid å få sendt prøvesvarene mellom de ulike instansene, sier Aasved.

Mens de venter på utredning og behandling, opplever mange å bli en kasteball mellom lege, røntgeninstitutt, sykehus og spesialister.

Når personer som mistenker kreft tar kontakt, gis de en utredningsplan i løpet av 48 timer.

- Og den garantien holder vi, slår Aasved fast. Hun hilser regjeringens nye løfter om raskere utredning og behandling av kreftpasienter velkommen, men understreker at skal man kunne innfri løftene, må alle fagmiljøer tas i bruk, uavhengig av om de er private eller offentlige.

Alt på ett sted

Aleris Kreftsenter har tverrfaglig kompetanse samlet i ett hus.

- Ved etableringen av Aleris Kreftsenter gir vi et tilbud om et fullverdig diagnosesenter der alle utredninger gjøres på ett og samme sted. Dette medfører at vi kan gjennomføre undersøkelsene i riktig rekkefølge og gi svar så raskt det er medisinsk teknisk mulig, sier Aasved.

Sykehuset har blant annet Norges eneste privateide PET-CT-skanner, som er en viktig undersøkelsesmetode ved en rekke kreftformer, eksempelvis brystkreft, prostatakreft, lungekreft, ondartet føflekk-kreft, spiserørskreft, bukspyttkjertelkreft, livmorhalskreft, eggstokkreft, kreft i hals og munnhule, tykktarmskreft, endetarmskreft, skjoldkjertelkreft, lymfekreft og hjernekreft. 
Les mer om PET-CT hos Aleris

- Selve kreftbehandlingen skjer ved offentlige sykehus. Men hos Aleris får pasienten riktig og effektiv utredning, og vi tilbyr også rådgivning og oppfølging etter behandling. Vi er det eneste private sykehuset i Norge som tilbyr alt dette på ett sted, sier Grethe Aasved.

Til toppen av siden