Pigmentflekker

Hyperpigmentering/pigmentflekker er en vanlig hudlidelse, og vises som brune flekker i huden. Det er ikke farlig, men noen ønsker å behandle det av kosmetiske årsaker.

Det finnes ulike typer pigmentflekker; melasma, solar lentigo (leverflekker) og seboreisk keratose (talgvorter) er blant de vanligste. 

Melasma er en vanlig lidelse særlig hos kvinner. Den er karakteristisk ved at pigmentforandringene er symmetriske, ofte lokalisert på kinn, hake, overleppe og panne. Vi ser ofte slike forandringer under graviditet, da kalles tilstanden chloasma. Leverflekker og talgvorter er vanlig i huden hos eldre, men man kan også få det tidligere. Som oftest dukker disse opp i ansiktet, på hendene og på overkroppen.

Årsak til pigmentforandringer er sammensatt, men faktorer som gjerne spiller inn er sollys, hormonelle forandringer, p-piller, samt betennelse.

Ved hudforandringer anbefaler vi alltid vurdering hos hudlege før oppstart av behandling, dette for å utelukke ondartede forandringer.  

Behandling pigmentflekker

Hudprogram:

Kosmetisk sykepleier vil vurdere grad av pigmentering og anbefale et medisinsk behandlingsprogram tilpasset din hud. Under behandlingen får du tett oppfølging av din behandler.  For at resultatet skal vedvare er vedlikeholdsprogram og solkrem viktig. Gravide og ammende kan ikke behandles

Laserbehandling:

Laser kan være et alternativ, eventuelt en supplerende behandling, på avgrensede pigmenterte områder. Denne behandlingen er best egnet for personer med lysere hudtone. Det kreves fra 2 – 4 behandlinger for optimalt resultat. Like etter behandling vil det pigmenterte området komme mer tydelig frem, og en skorpe vil oppstå før pigmentering forsvinner helt eller delvis.  

Til toppen av siden