Soleksem

Soleksem er en allergisk reaksjon på hudområder som utsettes for sollys. Et annet ord for soleksem er solallergi, i faglitteraturen kalles det polymorft lysutslett.

Sollyset, både UVA- og UVA- stråler, lager reaksjoner i huden som medfører dannelse av kjemiske forbindelser som kroppen gjenkjenner som fremmed. Huden responderer på dette ved å starte en motreaksjon og det utvikler seg en lokal betennelse. Huden blir rød og varm, og ofte litt hoven. Soleksem kan også utløses av kombinasjonen av sollys og innhold i stoffer som vi har inntatt eller smurt oss med.

Mellom 5% og 20 % av Norges befolkningen er plaget med soleksem.

Symptomer på soleksem

Soleksem kan oppstå alt fra noen timer til to døgn etter at man har vært utsatt for sollys. Det er naturlig å mistenke soleksem dersom utslettet er lokalisert til hudområder som har vært lysutsatte. Utslettet er ofte svært rødt og kan gi kløe eller brennende utslett. Noen opplever at de får små knuter eller blemmer i huden.

Forebygge soleksem

Dersom du har hatt soleksem én gang er sjansen stor for at det kan komme tilbake ved en senere anledning. Det er derfor svært viktig for de som har hatt soleksem tidligere å velge en effektiv solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler. Det er også viktig med gradvis soltilvenning.

Tips:

  • Unngå mye sol på våren og tidlig på sommeren. Unngå å sole deg lenge av gangen den første tiden
  • Beskytt deg mot solen med klær
  • Unngå solen midt på dagen da solen er sterkest
  • Dersom tidligere solkremer har gitt deg soleksem, prøv å bytte merke

Behandling av soleksem

Hensikten med behandlingen er å dempe symptomene og hindre at eksemet kommer tilbake.

  • Du kan lindre kløen ved å bruke kalde, fuktige omslag. En kjølende "after-sun" krem kan også ha effekt
  • Kløstillende salver/kremer kan lindre soleksem.
  • Sørg for at hud som er angrepet av soleksem ikke utsettes for mer sol
  • Mild hydrokortison kan smøres på huden morgen og kveld til eksemet er borte, vanligvis 2-3 dager.

Dersom det er mistanke som at soleksemet skyldes noe som er smurt på huden eller inntatt, må dette unngås videre. Enkelte medikamenter kan også gi soleksem. 

Medisinsk behandling

Ved alvorligere soleksem kan hudlegen "herde" huden ved å gi deg små doser smalspektret UVB-lysbehandlinger noen ganger i uken tidlig om våren. Da får du færre utbrudd av soleksem i sommerperioden.

Til toppen av siden