Menstruasjonssmerter

Har du sterke menstruasjonssmerter er det alltid en god idé å bli undersøkt av gynekolog, som kan utelukke sykdommer og veilede deg om eventuell behandling.

Sykdommer som hyppig kan forårsake menstruasjonssmerter er endometriose, adenomyose, spenning i bekkenbunnen og andre mere sjeldne tilstander.

Det er vanlig at kvinner får lette kramper og føler seg litt utilpasse i forbindelse med menstruasjon. De fleste føler seg ikke utrygge av dette, men for noen kvinner er derimot menstruasjonen nesten invalidiserende.

Menstruasjonssmerter kan variere fra lett ømhet til sterke, jagende smerter i underlivet, kramper, oppblåsthet og tretthet. For mange er det tilstrekkelig å lindre plagene med reseptfrie smertestillende tabletter.

Dersom du ikke har god nok effekt av vanlige smertestillende, burde dine smerter kartlegges nøyere.

Menstruasjonssmerter skyldes krampaktige sammentrekninger i livmorens muskulatur. Det er vist at hos kvinner med store smerter, kan disse sammentrekninger være mer utpreget og mindre koordinert. Bekkenets innvendige muskler kan også være årsak til smertene, siden de kan spenne seg så kraftig før og under menstruasjonen at de gir smerter og kraftige trekk over korsryggen.

Behandling av menstruasjonssmerter

Lette menstruasjonssmerter kan lindres med smertestillende medisin. Er det tale om sterkere smerter, er det viktig å få kartlagt hva årsaken til smertene er, før man anbefaler en behandling.

Til toppen av siden