Blødningsforstyrrelser

Blødningsforstyrrelser kan ses hos kvinner i alle aldre og er en helt normal reaksjon på hormonendringer i forbindelse med graviditet, fødsel, amming, puberteten og overgangsalderen. Blødningsforstyrrelser kan imidlertid også være symptomer på en lang rekke forskjellige sykdommer og bør derfor ikke ignoreres.


Blødning etter overgangsalderen

Hvis du har blødning etter overgangsalderen, er det en økt risiko for at det er snakk om livmorskreft. Blødningen begynner oftest i sykdommens tidlige stadium, mulighetene for helbredelse er derfor gode, hvis du er rask til å oppsøke lege. Polypper eller celleforandringer i forbindelse med livmorhalskreft kan være en annen årsak til blødning etter overgangsalderen. I begge tilfeller er behandlingen en operasjon.

Kraftige og langvarige menstruasjoner

Kraftige blødninger kan forekomme ved graviditet utenfor livmoren. Dette krever en akutt operasjon. En annen årsak kan være muskelknuter eller polypper i "livmorshulen". Disse kan fjernes ved en kikkhullsoperasjon.

Hos kvinner i starten av 40-årene er de kraftige blødninger sjeldent et tegn på sykdom, men begynnelsen til enden på kvinnens blødninger. Det skyldes at kroppens produksjon av hormonet progesteron faller i denne alderen, og at eggløsningen derfor uteblir. Som en konsekvens utstøtes ikke det nydannede slimhinnelag i livmoren, men fortsetter å vokse inntil neste eggløsning. Med lengre intervaller mellom eggløsningene blir blødningene også tilsvarende kraftigere. Det kan gå opptil ti år før kvinnen er helt ferdig med menstruasjon.

Småblødning ved samleie

Hvis du småblør i forbindelse med samleie, bør du alltid undersøkes av en gynekolog, da symptomet kan skyldes sår på livmorshalsen pga. infeksjon eller livmorhalskreft. Sår på livmorhalsen behandles normalt med antibiotika, og i visse tilfeller kan man velge å foreta en konisering. Konisering vil si å skjære vekk det området der celleforandringen har oppstått. Etter to normale celleprøver etter koniseringen er du normalt erklært frisk.

Livmorhalskreft krever operasjon.

Mellomblødninger

Har du småblødninger mellom menstruasjonene, kan det enten skyldes hormonforstyrrelser eller at det er noe galt i livmorhalsen eller inne i selve livmoren. Det kan være snakk om godartede lidelser som infeksjoner eller cyster, men det er alltid en risiko for at det er en ondartet lidelse som kreft i eggstokkene eller livmorhalsen.

Uteblitt menstruasjon

Psykiske belastninger, stress eller frykten for en uønsket graviditet kan få menstruasjonen til å utebli. Det samme gjør seg gjeldende i forbindelse med voldsomme vekttap, vektøkning eller særdeles intensiv trening.

Er du i fertil alder bør du først og fremst ta en graviditetstest ved uteblitt menstruasjon. Hvis den uteblir i mer enn 6 måneder bør du kontakte en gynekolog. Ved langvarige opphør av menstruasjon er det en økt risiko for avkalkning av knoklene, noe som på lengre sikt kan føre til benskjørhet.

Uregelmessig menstruasjon

De første blødningene i puberteten er ofte uregelmessige pga. manglende eggløsning. Dette krever som regel ingen behandling. Fortsetter blødningene å være uregelmessige kan man overveie å behandle med p-piller.  

Uregelmessige blødninger ses også hyppig etter en graviditet eller abort, idet livmoren stadig inneholder rester av morkaken.

Uregelmessige blødninger kan også skyldes muskelknuter, polypper, betennelsestilstander, sår på livmoren samt livmorhalskreft og i sjeldnere tilfeller livmorkreft. Derfor er det viktig å bli undersøkt av en gynekolog hvis det ikke er en åpenbar årsak til de uregelmessige blødningene.

Til toppen av siden