Reflukssykdom

Pasienter med refluks-sykdom har vanligvis:

1. Brokk i mellomgulvet slik at øvre del magesekken glir opp
i brysthulen (som et brokk).

2. Svekket lukkemuskel nederst på spiserøret (LES) slik at
surt innehold fra magen kan gli tilbake opp i spiserøret.

Oppgulping av surt innehold fra magen gir symptomer som sure oppstøt, halsbrann og smerter bak brystbeinet. Det kan dessuten gi symptomer som nattlig hoste, astma, tannskader.

Grad av symptomer er veldig varierende; fra lette symptomer (plager) innimellom til alvorlig sykdom som krever kontinuerlig behandling.

Bestill time på web

 

For å stille diagnosen:

Gastroskopi er nødvendig for å se om pasienten har mellomgulvsbrokk, om det er betennelse eller sår i spiserøret, og for å utelukke andre sykdommer i spiserør, magesekk og tolvfingertarm som kan gi lignende symptomer.

Hvis kirurgisk behandling vurderes, er det også nødvendig med 24 timers pH-måling (for å konstatere reell refluks) og såkalt manometriundersøkelse, som måler kraften i lukkemuskelen nederst i spiserøret. Pasienter med slapp lukkemuskel (LES) og mye syre opp i spiserøret vil ha mest gevinst av en operasjon.

Behandling:

Som første tiltak er det viktig med kost og livsstilsendringer. Begrense inntak av røyk, kaffe og alkohol, være forsiktig med sjokolade og peppermynte.

Spise mindre måltider i stedet for store, unngå sene kveldsmåltider og heve hodeende i sengen. Alt dette kan redusere lekkasjen av mageinnhold opp i spiserøret og lindre plagene dine.

Medisiner som reduserer magesyren gir effektiv lindring, men ved uttalte, alvorlige eller langvarige symptomer er kirurgi et godt behandlingsalternativ.

Våre leger benytter seg av operasjonsmetoden " Nissen Fundoplikasjon med cruraplastikk."

Bestill time på web

Kontakt oss

Oslo

Til toppen av siden