Nytt aktivitetstilbud for vanskeligstilt ungdom

INDRE AKERSHUS BLAD/RØMSKOG: Da Jan Atle Gjemble begynte å sysle med planer om å starte et aktivitetstilbud for vanskeligstilt ungdom på Rømskog, stilte ekteparet Inger Johanne og Odd Steinar Sundsrud hele gården sin til disposisjon og ble med på prosjektet.


TEKST: ØYVIND ERIKSEN / BILDE: FAKSIMILE INDRE AKERSHUS BLAD

I nært samarbeid med Aleris omsorg region Øst og barnevernet er trioen i full gang med et aktivitetstilbud i Rømskog for ungdom som sliter i hverdagen. I dag tilbys dagtilbud, døgnplasser for inntil fire personer og en rekke aktivitetstilbud hjemme på gården til ekteparet Sundsrud.

Syv ansatte

I dag er totalt syv personer ansatt i X-team på hel- eller deltid.

– Det hele startet i 2013, forteller rømsjingen Jan Atle Gjemble, daglig leder for prosjektet. Karen er utdannet bilmekaniker og har vært aktiv endurokjører, men har slitt med helsa en tid. Han ble forespurt om han kunne arrangere noen motorsportaktiviteter for vanskeligstilt ungdom.

– Stort behov

Det utviklet seg imidlertid snart til noe mer enn en motorsportaktivitet i nye og ne.

– Jeg ble forholdsvis raskt klar over hvilket stort behov det er for steder slike ungdommer kan finne aktiviteter som interesserer, og få et avbrekk fra den vanlige hverdagen.

Det endte med at jeg stoppet litt opp og begynte å tenke på om dette var noe jeg kunne vie tid og krefter til, forteller Jan Atle Gjemble.

1,5 mill investert

Så dukket ekteparet Sundsrud opp. Med tilbud om å stille garden til disposisjon for et slikt avlastningssenter. Dermed begynte snøballen å rulle.

– Vi har investert 1,5 millioner på Sundsrud-gården, noe som innbefatter bygging av fire døgnplasser og opprusting av blant annet verkstedet. Samtidig har vi inngått langsiktige avtaler med Aleris omsorg region øst, forteller Jan Atle Gjemble. I dag tilbys ungdommene maskinopplæring, de kan være med på mekanisk verkstedrift, lakk- og kaosseriarbeider, få motorsykkelopplæring og delta på friluftsaktiviteter.

– Det er viktig å få aktivisert ungdommene på en slik mate at de opplever å få en mening ut av hverdagen og får mestringsfølelse og selvtillit. Naturligvis er jobben krevende. Dette er ingen åtte til fire jobb, men arbeidet med ungdommene er samtidig også veldig givende, sier Jan Atle Gjemble til Indre.

Relatert artikkel: - Du har fått meg ut av dopmiljøet

Til toppen av siden