Målet er å forbedre livskvaliteten til pasientene

Kirurg Ivan Pavlovic

For den norsk-serbiske spesialisten i kosmetisk og rekonstruktiv kirurgi Ivan Pavlovic i Aleris Helse er det viktigste ved jobben å forbedre livskvaliteten til pasientene sine.

Intervjuet sto først på trykk i Aleris-magasinet nr 1-2015

Den samme motivasjonen trekker ham også til hjemlandet Serbia hver sommer, der han jobber veldedig for å forbedre et helsesystem som har mye å lære av Norge. 

Ivan Pavlovic er en internasjonalt anerkjent kirurg og tidligere avdelingsleder ved St. Olavs Hospital. Han har reist over store deler av verden og jobbet ved en rekke helseinstitusjoner på kortere og lengre basis, men jobber nå fast ved Aleris i Trondheim. 

- Kirurgi er et håndverk. Uansett om det er snakk om ortopedi eller plastikkirurgi er prinsippet det samme; vi får inn pasienter som kommer ut igjen med forbedret livskvalitet, sier Pavlovic.

Jobber frivillig i Serbia 

Det er en solfylt dag i Sør-Trøndelag. De stadig grønnere løvtrærne bærer bud om at sommeren er rett rundt hjørnet. Mens mange gleder seg til avslapning og ferieturer, jobber Ivan Pavlovic derimot mer enn vanlig - på veldedig basis. 

- Det startet med at en kollega av meg fra studietiden ble gjort oppmerksom på min kompetanse innenfor mikrokirurgi og rekonstruktiv kirurgi, og begynte å spørre meg om råd. 

Nå driver jeg konsultativ virksomhet ved fire forskjellige klinikker i Beograd - den ene av dem er en 250 år gammel institusjon, forteller han. Et stort engasjement for jobben sin, kombinert med et ønske om å utvikle seg faglig og forbedre helsetjenesten i hjemlandet, er det som trekker ham til Serbia hver sommer. Han tar med seg kona og de to barna på fem og tre år til hjemlandet i ferien, og når resten av familien har gått til sengs, reiser Pavlovic til sykehuset for å diskutere helsesystemet med sine serbiske kollegaer. 

Vil finne enklere løsninger 

Selv om han ikke lenger jobber operativt som kirurg når han besøker Serbia, velger ofte kollegaene hans å rådføre seg med Pavlovic, som er kjent for sin iver etter å finne enklere løsninger til et bedre sluttresultat.

På operasjonssalen i Trondheim har han i dag utført et halvtimes langt inngrep kalt ptose-korreksjon. Prosedyren går ut på å korrigere en muskel i øyelokkene som kalles levator. Med alderen blir denne muskelen mindre stram, noe som fører til at øyelokkene henger. Operasjonen forkorter muskelen og strammer opp øyelokkene til pasienten. Pavlovic lærte denne operasjonsteknikken av sin gamle kollega Hans Holmström fra Göteborg, som gjorde det for første gang i 2002. 

- Tidligere var det å skulle stramme opp øyelokkene en mer brutal og aggressiv operasjon. Målet mitt er å finne nye løsninger som er mindre invasive og tar kortere tid. Med det får man kortere ventetider og pasientene kan dra hjem tidligere, forteller han 

- Målet er et bedre og enklere liv for våre 
pasienter

- Mens rekonstruktiv kirurgi er mer matematikk, er kosmetisk kirurgi nesten som kunst. Uansett disiplin streber vi kirurger etter samme resultat, nemlig et bedre og enklere liv for våre pasienter, avslutter Pavlovic. 

 

Navn: Ivan Pavlovic er spesialist i plastisk, rekonstruktiv og estetisk kirurgi siden 2003. Hovedfokus er rekonstruktive operasjoner, for eksempel rekonstruksjon etter kreft, store uliker eller brannskader. Ivans spesialinteresse er operasjoner som gir tilbake tapt form og funksjon som neseplastikk, korrigerende kirurgi etter store vekt tap, mikrovaskulære transplantasjoner, bryst rekonstruksjon, ansiktsoperasjoner, facialispareseoperasjoner.


Utdannelse: Pavlovic har spesialistutdannelse fra Beograd Serbia, Sverige og Norge og spesialutdannelse i estetisk og replantasjons plastikkirurgi fra Tyskland, Brasil. Forfatter av flere medisinske artikler og medarbeider i en lærebok i anatomi. Invitert som gjesteforeleser i EURAPS (European assocation of plastic surgeron) kongresser og Congress of the International College for Maxillo-Facial Surgery (ICMFS). Dr Pavlovic er tidligere avdelingoverlege St. Olavs hospital. Han har deltatt i undervisning av medisinerstudenter.

Jobb hos Aleris: Ivan Pavlovic arbeider nå fulltid ved Aleris Helse i Trondheim. Les mer.

Til toppen av siden